Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Επιτόκιο στο 5% για 3 χρόνια

Διμερή δάνεια από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 5% για τρία χρόνια, βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας, εφόσον ζητηθεί η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Όλι Ρεν, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται επιπλέον συμμετοχή του ΔΝΤ, με δάνειο ύψους 13 έως 15 δισ. ευρώ, με χαμηλότερο από το 5% επιτόκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο του ΔΝΤ ενδέχεται να βρίσκεται κοντά στο 2,85%.
Σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού, θεωρείται αρκετά πιθανό σύμφωνα με πληροφορίες του Mega το πρώτο ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα να προέρχεται από το ΔΝΤ και εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 3 δισ. ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, το πρώτο δάνειο αναμένεται ότι θα εκχωρηθεί χωρίς να ζητηθεί λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.
Την Δευτέρα συνέρχεται στις Βρυξέλλες Τεχνική Επιτροπή για την οριστικοποίηση του μηχανισμού, στην οποία συμμετέχουν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας.
Στη διάθεση της Αθήνας ο μηχανισμός, λένε Γιούνκερ, Ρεν, Μπαρόζο

Δεν υπάρχουν σχόλια: