Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΙΚΡΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


«Είμαστε γηγενείς
απόγονοι μακεδονομόχων»
Ο δήμαρος Φλώρινας Στ. Παπαναστασίου
«Δεν υπάρχει καμία μειονότητα στη Φλώρινα. Εαν κάποιος έχει μια άποψη διαφορετική σε προσωπικό επίπεδο, αυτό δεν έχει ευρύτερη διάσταση», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου.
« Οσον αφορά το τοπικό ιδίωμα, δεν είναι γλώσσα. Η περιοχή μας, πριν από το 1912, ήταν υπό την ευθύνη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, συμβιώνανε άνθρωποι ποικίλης προέλευσης και στις περιπτώσεις αυτές και ιδιώματα διαμορφώνονται και στάσεις.
Στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και στα προγενέστερα χρόνια οι άνθρωποι αυτοί που μιλούν το ιδίωμα διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο με συγκεκριμένες πράξεις και στο να υπηρετηθεί ο Μακεδονικός Αγώνας και στο να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες κάποιων που ήθελαν να διαμορφώσουν συνειδήσεις προς τους δικούς τους σκοπούς.
Είμαι γηγενής, έχω Οικογενειακή παράδοση στα Θέματα του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς ο προπάππους μου ήταν ιερέας μακεδονομάχος, όπως και πάρα πολλοί με επικεφαλής και τον μακεδονομάχο Κώττα και χιλιάδες άλλους.
‘Ηταν γηγενείς, ομιλούντες το ιδίωμα, με σαφή συνείδηση και τοποθέτηση», τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει ότι«είναι δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται, όμως δεν του επιτρέπεται να χαρακτηρίζει τον απέναντι για όποιους λόγους.
Η κοινωνία μας γνωρίζει τις ρίζες της και αντιλαμβάνεται κάθε προσπάθεια προπαγάνδας και τους λόγους για τους οποίους αυτή υπηρετείται.
Σε ό,τι έχει σχέση με τα μέσα ενημέρωσης, που επιτελούν λειτούργημα, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, να μην έχουν προτεραιότητα και αυτοσκοπό την ακροαματικότητα και να παρουσιάζουν το ζήτημα στην πραγματική διάσταση».
Πηγή:εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: