Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

10 ενστάσεις για τον «Καλλικράτη»

Δέκα ενστάσεις, οι οποίες στην ουσία θέτουν εν αμφιβόλω όλο το εγχείρημα του «Καλλικράτη», εγείρει σε επιστολή που απέστειλε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Οι σοβαρές αιτιάσεις του κ. Σγουρού έρχονται να προστεθούν στην αρνητική θέση που έχουν πάρει απέναντι στη θρυλούμενη διοικητική μεταρρύθμιση δύο πρώην υπουργοί Εσωτερικών, ο Αλέκος Παπαδόπουλος («πατέρας» του «Καποδίστρια 1») και ο Κώστας Σκανδαλίδης (εισηγητής του θεσμικού πλαισίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση).
Στην επιστολή του ο κ.Σγουρός αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση δεν χρειάζεται ούτε χειροκροτητές ούτε κομματικούς αυλοκόλακες».

«Αποτελεί ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας και το μόνο που πρέπει είναι να στηριχθεί οικονομικά και να μην αφεθεί στην τύχη του. Να μην τον ρίξουμε στο πέλαγος της γραφειοκρατίας και της προχειρότητας, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει πρωτίστως την οικονομική του βιωσιμότητα…», υποστηρίζει ο νομάρχης Αθηνών.

Οι δέκα εντάσεις του κ. Σγουρού είναι οι εξής:

1. Οι πολλές ιδιαιτερότητες της Αττικής, όπου είναι συγκεντρωμένο το μισό σχεδόν του πληθυσμού της χώρας, επιβάλλουν εκ των πραγμάτων διαφορετική αντιμετώπιση και ειδικές ρυθμίσεις.
2. Οι πόροι που θα χρειαστούν για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρα καθοριστεί. Σε επίπεδο διακηρύξεων έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα στηριχθεί.

Click here to find out more!

3. Δεν γίνεται καμία ειδική αναφορά για το προσωπικό που θα στελεχώσει τους νέους φορείς. Τι θα γίνει με το προσωπικό των υπαρχόντων νομαρχιών; Πώς θα ενσωματωθεί στο νέο θεσμό;

4. Μαζί με το σχέδιο «Καλλικράτης» θα πρέπει να ψηφιστεί και νέος Κώδικας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αντίστοιχος του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

5. Δεν έχει σαφή περιγραφή των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν.

6. Θεσπίζει δύο νέα είδη επιτροπών: την Περιφερειακή Επιτροπή και την Εκτελεστική Επιτροπή. Και για τις δύο δεν ορίζει τον αριθμό τους.

7. Και για τις δύο Επιτροπές αναφέρει ότι θα μετέχουν ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες. Αφού θα μετέχουν τα ίδια πρόσωπα, προ τι ο διαχωρισμός;

8. Ξεχωρίζει τους αντιπεριφερειάρχες σε τοπικούς και θεματικούς. Ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης θα έχει αρμοδιότητα για συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ο θεματικός για ένα θέμα. Πώς θα αντιμετωπιστεί ένα θέμα υγείας ή παιδείας π.χ. όταν θα είναι αρμόδιος τοπικά ο ένας αντιπεριφερειάρχης και θεματικά για το ίδιο θέμα ο άλλος αντιπεριφερειάρχης Υγείας ή Παιδείας;

9. Τι θα γίνει με την περιουσία των νομαρχιών που θα καταργηθούν; Θα πάει στο κράτος, την αιρετή περιφέρεια ή στους νέους δήμους;

10. Αν θα προλάβει όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα να υλοποιηθεί έγκαιρα και οι εκλογές του Νοεμβρίου 2010 να γίνουν με το νέο σύστημα.

apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: