Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Συμπράξεις Δημοσίων - Ιδιωτικών Φορέων για τη βελτιστοποίηση των σχημάτων περιορισμού, ανάκτησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων σε προορισμούς μαζικού τουρισμού» (LIFE07 ENV/GR/000265), πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία δημόσια συζήτηση με εκπροσώπους των Δήμων της Χαλκιδικής και φορέων διαχείρισης απορριμμάτων.

Κεντρικός Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη, ανάπτυξη και εφαρμογή σε πιλοτικό επίπεδο, εξελιγμένων τοπικών / περιφερειακών Συμπράξεων Ιδιωτικού - Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) για τον περιορισμό την ανάκτηση και την ανακύκλωση απορριμμάτων.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ

Συνοπτικά, 3 πιλοτικά σχήματα θα σχεδιασθούν και θα εφαρμοσθούν στην Χαλκιδική (σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες) με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τοπικών ενώσεων, 3 Δήμων του Νομού και πάνω από 100 επιχειρήσεων για:
• υλικά συσκευασίας (πλαστικό, χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο),
• οργανικά απόβλητα (κλαδέματα, αποφάγια, ιλύς βιολογικών κλπ),
• ειδικά απορρίμματα (ηλεκτρικά / ηλεκτρονικά και απόβλητα κατασκευών).
Μέσω του προγράμματος θα διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πρόληψη, αποκατάσταση και ανακύκλωση αποβλήτων, σχεδιασμένη στα τοπικά χαρακτηριστικά της Χαλκιδικής. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια μεγαλύτερης κλίμακας εφαρμογή, η οποία θα λειτουργεί στη βάση των ΣΔΙΤ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι: 1.273.110,00€ (Κοινοτική χρηματοδότηση: 621.855,00€)
Το έργο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την διαχείριση απορριμμάτων σε περιοχές μαζικού τουρισμού μέσω:
της υιοθέτησης και εφαρμογής νέων «εργαλείων» πολιτικής (ΣΔΙΤ),
της διαμόρφωσης καινοτόμων στρατηγικών και σχημάτων για τον περιορισμό, την ανάκτηση και την ανακύκλωση απορριμμάτων,
της γνώσης και εφαρμογής σύγχρονων, διαθέσιμων τεχνικών / εφαρμογών / μεθόδων / μοντέλων / καλών πρακτικών,
της αξιοποίησης νέων ευκαιριών και της αυξανόμενης ωρίμανσης σε επίπεδο θεσμικό και επιχειρηματικό.
Οι συμμετέχοντες φορείς είναι:
1. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. (ΑΝΕΤΧΑ Α.Ε.), Συντονιστής εταίρος
2.ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
3. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
4. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
5. ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
6. ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ- ΑΚΑΝΘΟΥ
7. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ EAGLES PALACE
8. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PELLA BEACH
9. Q-PLAN BOΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΕ
10. ΔΗΜΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ

Ο Νομάρχης κ. Αστέριος Ζωγράφος ανοίγοντας τη δημόσια συζήτηση τόνισε:

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια από τις βασικές διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και είναι γεγονός ότι η πρόκληση της αποτελεσματικής χάραξης και υλοποίησης της πολιτικής είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί μόνον με στήριξη έργων βέλτιστης πρακτικής και καινοτομίας. Η σημερινή διοίκηση της ΝΑΧ προσπαθεί και το επιτυγχάνει να είναι μέσα στην επικαιρότητα και να αξιοποιεί τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που δίνονται μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο να πραγματοποιήσει έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και του επισκέπτη, έργα που προστατεύουν το περιβάλλον. Αυτό πράττουμε και με τη συμμετοχή μας στο έργο του LIFE+ όπου πέρα από την υλοποίηση των ενεργειών διαβούλευσης – που ξεκινάνε σήμερα με την πρόσκληση σε όλους τους δημόσιους φορείς του νομού - θα συντονίσουμε και θα αξιολογούμε καθόλη τη διάρκεια του έργου την πορεία και τα αποτελέσματα των ενεργειών που πραγματοποιούν και οι άλλοι εταίροι ούτως ώστε τα αποτελέσματα να είναι συνολικά αυτά που πρέπει για τον τόπο μας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.273.110,00€ με ποσοστό χρηματοδότησης 50%. Σήμερα είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης των μελετών καταγραφής της κατάστασης και αρχές καλοκαιριού θα αρχίσουμε να υλοποιούμε και το πιλοτικό σύστημα και σχήμα για ανακύκλωση 4ων ειδών αποβλήτων (συσκευασίες, οργανικά, ΑΗΗΕ, απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων). Η ΝΑΧ με τη συμμετοχή της στηρίζει τους εταίρους του έργου αλλά ευελπιστεί να ενεργοποιήσει το σύνολο των ΟΤΑ του νομού προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών για την προστασία του περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: