Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Ζήτησε εθνική ενότητα Αφιερωμένη στο Μ.Θεοδωράκη η Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων

Αφιερωμένη στο μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη θεοδωράκη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για να υποδεχθούν το νέο έτος, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, τον χαρακτήρισε, ως το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας και σημαντικό παράγοντα στο γίγνεσθαι της χώρας. Η μουσική σας είναι μέλος της ζωής μας, τόνισε και εξήρε τις υπηρεσίες του προς τις πανανθρώπινες αξίες, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ειρήνης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για ανατροπή και αποκατάσταση της ιστορίας, αναφερόμενος στην απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων να τιμήσουν το Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης, είπε, αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο του Έθνους και όχι μόνο του Πολιτισμού μας, είναι η ενεργός συνείδηση του Έθνους. Συνθέτει εξαιρετικά σπάνιες ιδιότητες: είναι αγωνιστής, έχει συνειδηση της ιστορίας, έχει τόλμη, ξέρει να κάνει πραγματική αντίσταση, είναι διανοούμενος, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων να τιμήσει το Μίκη Θεοδωράκη σημαίνει την ενότητα του Εθνους και τη δημοκρατική συνείδησή τους.

Στην αντιφώνηση του, ο Μίκης Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην ίδια απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων, σχολίασε ότι δείχνει ότι σε αυτή την ξεχασμένη γωνιά που λέγεται Ελλάδα συμβαίνουν θαύματα. Ο συμβολισμός της πράξης τους με έκανε να αφήσω το σπίτι μου και να κάνω υπέρβαση σωματική για να εκφράσω χαρά και ευγνωμοσύνη. Ολόκληρο το έργο μου, συνέχισε, ερμηνεύεται υπό το πρίσμα τριών λέξεων: Ελλάδα-πατρίδα-ελευθερία.

Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε ως έθνος και ως λαός πρέπει να υπάρχει εθνική ενότητα, διαφορετικά θα ζούμε καταδικασμένοι να έχουμε το ρόλο του εξαρτημένου, του ουραγού, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μίκης Θεοδωράκης παρατήρησε ότι σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους, φανερούς και ύπουλους, που στο στόχαστρο τους έχουν βάλει μέχρι και την ίδια την εδαφική της ακεραιότητα, επιβάλλεται λαός και στρατός να είναι ενωμένοι, ενημερωμένοι και άγρυπνοι.

Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: