Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Νέα, κοινή απεργία στις 24 Φεβρουαρίου

Ενώνουν τις δυνάμεις τους ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων να αποφασίζει σήμερα τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει ο ιδιωτικός τομέας για την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Απεργία για την ίδια ημέρα έχει κηρύξει και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο και των αλλαγών στο ασφαλιστικό επισπεύδουν τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου. Ωθηση στην απόφαση για νέα απεργία δίνει και η υψηλή συμμετοχή των δημόσιων υπαλλήλων στη χτεσινή 24ωρη του κλάδου.

Τα ποσοστά συμμετοχής ήταν πολύ μεγαλύτερα από ανάλογες κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή των εργαζομένων στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ ξεπέρασε το 75%, ενώ σε μερικές υπηρεσίες ξεπέρασε ακόμη και το 90%. Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν εφορίες στις οποίες η συμμετοχή έφτασε και το 100%, ενώ ο μέσος όρος συμμετοχής των εφοριακών της πόλης στη χτεσινή απεργία κινήθηκε, σύμφωνα με συνδικαλιστές, στο 75%.

«Νεοφιλελεύθερες συνταγές»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, καυτηρίασε τα κυβερνητικά μέτρα και έκανε λόγο για ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές. Κάλεσε τους συνδικαλιστές να οργανώσουν τις αντιδράσεις με βασική μέθοδο την ενότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ραντεβού με υπουργούς

Η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ θα έχει σήμερα το μεσημέρι την ευκαιρία να αναλύσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το ασφαλιστικό στη συνάντηση εργασίας που θα έχει με τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η αδυναμία του Ταμείου Πρόνοιας να καταβάλει εφάπαξ σε 17.000 δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν βγει στη σύνταξη και του ΟΠΑΔ να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, προς γιατρούς και φαρμακεία, αλλά και η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών είναι τα θέματα αιχμής που θα τεθούν στη σημερινή συζήτηση.

«Δεν αποτελεί για εμάς αποδεκτή επιλογή η χορήγηση τραπεζικού δανείου για την κάλυψη των υποχρεώσεων ΟΠΑΔ και ΤΠΔΥ», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης.

Το ΠΑΜΕ

Αύξηση στους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προστασία των ανέργων, κατάργηση όλων των «αντιασφαλιστικών-αντεργατικών νόμων», δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες κοινωνικές παροχές στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι το πλαίσιο των διεκδικήσεων που έθεσε το ΠΑΜΕ, το οποίο κήρυξε χτες 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό τομέα. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία προς το πρώην Διοικητήριο.

Χειρόφρενο στα ταξί

Τη σκυτάλη στον απεργιακό μαραθώνιο που άνοιξε χτες παίρνει σήμερα ο κλάδος των ταξί, ο οποίος προχωρεί από τις 5 το πρωί σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνηση να εφαρμόσει το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων τους, με βάση την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί έχει προτείνει στην κυβέρνηση την επιβολή φόρου ανά όχημα σε όλα τα ταξί για το σκέλος των εσόδων και συσχετισμό του τεκμαρτού ΦΠΑ με καταγραφή των επαγγελματικών δαπανών για το σκέλος των εξόδων.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: