Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Παίζει το παιχνίδι των Αμερικανών ο Παπανδρέου;

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς έβγαινε από το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο, το Μαξίμου ανακοίνωνε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στις 9 Μάρτη θα μπει στο Λευκό Οίκο. Λιγότερο από 24 ώρες μετά, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο στις 5 Μάρτη. Κοίτα κάτι συμπτώσεις.
«Η προοπτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι άκρως επικίνδυνη και άκρως αντιευρωπαϊκή επιλογή» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Γι’ αυτό πρέπει η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα», πρόσθεσε. Στην αιχμή του προέδρου της Ν.Δ. ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε, όπως ενημέρωσε τον «Α.Τ.» πηγή που συνόδευε τον πρόεδρο της Ν.Δ., με ένα νεύμα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αντώνης Σαμαράς τόσο στις δημόσιες όσο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, εμμένει σταθερά στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει αταλάντευτα πάνω στην ευρωπαϊκή ατραπό, εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτήν θα βάλει την χώρα σε πολυμετωπικές περιπέτειες. Απαραίτητη προϋπόθεση; Οι Ευρωπαίοι να βάλουν πλάτη στην ελληνική Οικονομία. Ειδάλλως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με έδρα την Ουάσιγκτον και υπό την αιγίδα της Αμερικής, θα προσφέρει μεγάλη οικονομική ανακούφιση στην ταλαίπωρη χώρα, με οικονομικούς όρους σχεδόν ομοίως επαχθείς με αυτούς που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αβέβαιων όμως λοιπών προεκτάσεων.
Το παρασκήνιο των προσκλήσεων
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Μπάρακ Ομπάμα ζητήθηκε και δη με την ένδειξη του… κατεπείγοντος από την ελληνική πλευρά. Ασμένως απεδέχθη ο Αμερικανός Πρόεδρος το ελληνικό αίτημα «διεθνοποίησης» του οικονομικού μας προβλήματος.
Σύμφωνα άλλωστε με δημοσιευμένες πληροφορίες, η διοικητική ομάδα του Αμερικανού Προέδρου είναι απολύτως διατεθειμένη να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου να βγάλει τη χώρα από τις συμπληγάδες της κρίσης, εξασφαλίζοντάς της ένα δάνειο - βαθιά ανάσα για την ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη καθημερινά με «άδεια ταμεία». Προϋποθέσεις για την αμερικανική χείρα βοηθείας, κατά τις ίδιες πληροφορίες :
1) να άρει η Ελλάδα το... εμπάργκο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ώστε να τελεσφορήσει επιτέλους ο διακαής (από εποχής Μπους) αμερικανικός πόθος να εισέλθουν οι γείτονες στην Ευρωατλαντική Συμμαχία
2) να έχει εναργέστερη συμμετοχή η χώρα μας στο Αφγανιστάν.

Σημεία δύο που προκαλούν πονοκέφαλο στους Αμερικανούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στάση της χώρας στο Σκοπιανό ζήτημα με αιχμή του δόρατος την κόκκινη γραμμή της Αθήνας «μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων» (erga omnes).
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κάλεσε την κυβέρνηση να επιμείνει στην κόκκινη γραμμή.
adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: