Στην αφετηρία μιας πολύ δύσκολης τριετίας βρίσκονται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις προκειμένου, στη μακρά αυτή διαδρομή, να βγει η χώρα από τη σκιά της χρεοκοπίας.
Με τις αποφάσεις του Εurogroup και του στο Εcofin, σήμερα και αύριο, πρόκειται να τεθεί και επισήμως η Ελλάδα στο αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης από την ίδρυση της Ευρωζώνης.
Μετά το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τις μεγάλες ανατροπές στους φόρους, την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, τις μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και την προαναγγελία της αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ετοιμάζεται το δεύτερο πακέτο μέτρων.
Θα αφορά και πάλι τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που στην καλύτερη περίπτωση θα μείνουν «παγωμένοι» και το 2011 και το 2012, τις προσλήψεις που κόβονται «μαχαίρι», αλλά, κυρίως, τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Αυτή τη φορά το «κοστούμι» για τους Ελληνες «ράβουν» όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δηλαδή οι τρεις διεθνείς οργανισμοί που από την Καθαρή Δευτέρα θα μας «επιτηρούν» και επίσημα.
Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι οι αλλαγές που προτείνουν οι επιτηρητές «πονάνε», αφού αγγίζουν και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό γιατί οδηγούν:
* Στην ενίσχυση των ελαστικών μορφών εργασίας (μερική και προσωρινή απασχόληση).
* Στη μείωση ακόμη και των κατώτατων αμοιβών εργασίας, ειδικά σε περιοχές όπου η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις επιχειρήσεις.
* Στην απελευθέρωση όλων των αγορών, και ειδικά των κλειστών επαγγελμάτων, από τα ταξί ως τα κομμωτήρια και τα συμβολαιογραφεία.
Περισσότερα..........
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου