Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Ο Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Θ.ΤΖΑΚΡΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Θ.ΤΖΑΚΡΗ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Image
Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφθηκαν σήμερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, τις πληγείσες, από την πρόσφατη θεομηνία, περιοχές της Χαλκιδικής.
Παρά τό ότι οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι ιδιαίτερα περίμεναν "χειροπιαστή" βοήθεια, οι δύο υφυπουργοί δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα συγκεκριμένο που να αφορά οικονομική ενίσχυση. Ο κ.Μαγκριώτης μίλησε για κάποιο ειδικό προγράμμα αντιπλημμυρικής προστασίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση και πιθανόν μέσω αυτού να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη Χαλκιδική.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την περιοχή της Ολυμπιάδος, εντός του οικισμού, σημεία του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ολυμπιάδος - Στρατωνίου όπου υπάρχουν εκτεταμένες κατολισθήσεις και έχει δοθεί εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, τον οικισμό Γομάτι του Δήμου Μεγάλης Παναγιάς και τον Δήμο Πολυγύρου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Στρατωνίου του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, όπου παρευρέθηκαν οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής Ιωάννης Δριβελέγκας και Αργύρης Λαφανάζης, ο Νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι του Νομού Χαλκιδικής, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, υπηρεσιών και των κατοίκων.
Ο κ. Μαγκριώτης αφού μετέφερε τη συμπαράσταση του Πρωθυπουργού, και ευχαρίστησε τους Βουλευτές και τους Δημάρχους για την αναγνώριση εκ μέρους τους της άμεσης ανταπόκρισης της Κυβέρνησης να τεθούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τους συνεχάρη για την αυταπάρνηση και τη δουλειά που έκαναν όλες αυτές τις δύσκολες μέρες.

Image Ο κ. Μαγκριώτης μεταξύ άλλων τόνισε:
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα και καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες, επιχειρηματικές στέγες και αγροτικές καλλιέργειες.

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Περιφέρειας μαζί με της υπηρεσίες της Νομαρχίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν από την πρώτη στιγμή εδώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την καταγραφή των ζημιών.

Οι νόμοι προβλέπουν με σαφήνεια τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη κινηθεί.
Η κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το πρώτο 24ωρο ήταν το πρώτο βήμα για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα. Η επιλογή αυτή ήταν αποτελεσματική και χαίρομαι που επιδοκιμάστηκε από όλους. Θα ακολουθήσει, από τα αρμόδια Υπουργεία, η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, για να προχωρήσουμε άμεσα στη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης.
Μέχρι πριν μερικές 10ετίες οι σχεδιασμοί των έργων υποδομής για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων γινόταν με ορίζοντα 10ετίας, γι’ αυτό και έχουμε τόσο εκτεταμένα προβλήματα. Τις τελευταίες δύο 10ετίες οι αναπτυξιακές υποδομές, για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων, σχεδιάζονται με ορίζοντα 50ετίας.
Η Κυβέρνηση ήδη προχωρά στο σχεδιασμό ειδικού προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας για όλη τη χώρα, με χρηματοδότηση κυρίως από εθνικούς πόρους, το οποίο θα παρουσιάσει σύντομα. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν μέσο-μακροπρόθεσμα ανάλογα προβλήματα.
Τα φαινόμενα αυτά αποδεικνύουν καθημερινά τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων.
Η χώρα μας πρωτοστατεί σε όλα τα Διεθνή Φόρα για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Ανάλογα φαινόμενα και προβλήματα είχαμε και στην Καβάλα και στον Έβρο, τα οποία και αυτά θα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο».
halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: