Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

«Στον αέρα» 36.000 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Κύμα απολύσεων αναμένεται να σαρώσει την αγορά εργασίας της Βόρειας Ελλάδας το επόμενο διάστημα. Τα μηνύματα που λαμβάνουν τα συνδικάτα είναι άκρως αρνητικά, καθώς μετά τις γιορτές ξεκίνησε ένας νέος κύκλος περικοπών στις θέσεις εργασίας και «λουκέτων» σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στη Θεσσαλονίκη, από την αρχή της χρονιάς, χάθηκαν περίπου 300 θέσεις εργασίας μόνον από τον κλάδο του έτοιμου ενδύματος (έβαλαν «λουκέτο» έξι μικρομεσαίες μονάδες), ενώ απολύσεις γίνονται καθημερινά σε εμπορικές επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ. Η κατάσταση είναι δραματική στην οικοδομή, με τους 26.000 οικοδόμους να κάνουν ελάχιστα μεροκάματα, καθώς νέα έργα δεν «ανοίγουν». Οικοδομή και έτοιμο ένδυμα (σ.σ. στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολούνται 10.000 εργαζόμενοι) αποτελούν σήμερα τους πιο αδύναμους κρίκους της οικονομικής δραστηριότητας, σπέρνοντας το φόβο της ανεργίας σε 36.000 εργαζομένους.

Ανάλογη (αν όχι χειρότερη) είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Στη Βέροια, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, χάθηκαν 110 θέσεις εργασίας στο έτοιμο ένδυμα, ενώ στην Ξάνθη ανέστειλε τη λειτουργία της η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου Groupal, αφήνοντας χωρίς δουλειά 60 άτομα (η εταιρία προχωρά σε απολύσεις τεσσάρων ατόμων κάθε μήνα).

Διαβάστε περισσότερα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: