Χρυσές δουλειές έκαναν και φέτος οι ληστές και οι διαρρήκτες στις παραθεριστικές περιοχές της Χαλκιδικής. Δεκάδες ιδιοκτήτες εξοχικών έκαναν... μαύρο Πάσχα, καθώς διαπίστωσαν πως τα σπίτια τους είχαν γίνει στόχος επιτηδείων και αντικείμενα αξίας χιλιάδων ευρώ είχαν κάνει φτερά.
Τα τηλέφωνα στο Αστυνομικό Τμήμα Νέων Μουδανιών πήραν φωτιά από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, από έντρομους ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίοι έβρισκαν τα σπίτια τους διερρηγμένα. «Δεχτήκαμε δεκάδες κλήσεις πολιτών, οι οποίοι είχαν να επισκεφθούν τα σπίτια τους για αρκετό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και είχαν έρθει με την παρέα τους, προκειμένου να γιορτάσουν τις ημέρες του Πάσχα», αναφέρει στον «Α» αστυνομικός της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Μουδανιών, Ανδρέα Παπαγιάννη, περισσότερες από 50 κατοικίες μπήκαν στο στόχαστρο διαρρηκτών, ενώ ο πραγματικός αριθμός αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλά εξοχικά παρέμειναν κλειστά. Εξάλλου, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες δε δήλωσαν τη διάρρηξη, καθώς είχαν προνοήσει, ώστε στο σπίτι να μην υπάρχουν αντικείμενα αξίας και απλώς... άλλαξαν την κλειδαριά, χωρίς να ειδοποιήσουν την Αστυνομία. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Πλέον, οι συμμορίες δε χτυπούν μόνο παραθεριστικά, αλλά και σπίτια μόνιμων κατοίκων, αφού γνωρίζουν πως δρουν ανενόχλητοι», υποστηρίζει ο κ. Παπαγιάννης.
«Κάθε χρόνο, από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο δέχομαι δεκάδες κλήσεις για αλλαγή κλειδαριάς σε διερρηγμένα σπίτια. Γίνεται πραγματικός χαμός, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις, όπου σπίτια ή μαγαζιά, έχουν “ανοιχτεί” ακόμη και πέντε φορές», δήλωσε στον «Α» ο κλειδαράς Γεώργιος Μπούζμπος, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση στα Μουδανιά.
Το «τόξο» Καλλικράτεια - Ποτίδαια
Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση, σύμφωνα με κατοίκους και επιχειρηματίες, στο κομμάτι από την Καλλικράτεια μέχρι την Ποτίδαια. Κάθε χρόνο σημειώνονται δεκάδες διαρρήξεις και κλοπές στην Ηράκλεια, στον Αγιο Παύλο, στην Τένεδο, στον Αγιο Μάμαντα, στην Πορταριά, στα Φλογητά, στα Νέα Πλάγια, στην παραλία Διονυσίου, στα Μουδανιά και στην Ποτίδαια. «Σε αυτές τις περιοχές η δόμηση είναι άναρχη και υπάρχουν πολλά σπίτια σχετικά απομονωμένα. Εξάλλου, υπάρχουν ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι και αυτό κάνει τη... δουλειά των κλεφτών πολύ πιο εύκολη», επισημαίνει αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, στη Χαλκιδική δρουν συμμορίες αλλοδαπών, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Τα κρούσματα είναι λιγότερα στην υπόλοιπη Κασσάνδρα και στη Σιθωνία, όπως επίσης και στην Πιερία και την Καβάλα. «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι και σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, δεν είναι τόσο έντονο και τα κρούσματα είναι μεμονωμένα», λέει αστυνομικός.
Πάντως, η τάση είναι σταθερά αυξητική, όσον αφορά στις κλοπές και τις διαρρήξεις σε παραθεριστικές περιοχές. Ενδεικτικά, στην Καβάλα το 2008 σημειώθηκαν 179 κλοπές και διαρρήξεις και το 2009 189, στην Πιερία 90 το 2008 και 139 το 2009 και στη Χαλκιδική 300 το 2008 και 332 το 2009.
Οι ελλείψεις της ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με συνδικαλιστές αστυνομικούς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ στη Χαλκιδική και η ενίσχυση του Σώματος με νέους αστυνομικούς, εκκρεμεί περισσότερα από 14 χρόνια. Πάγιο αίτημα των τοπικών αρχών αποτελεί η ίδρυση και στελέχωση Τμήματος Ασφαλείας στα Μουδανιά. «Το προσεχές διάστημα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους κ. Βούγια και Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να τους εξηγήσουμε την άμεση ανάγκη ίδρυσης τμήματος Ασφαλείας στα Μουδανιά», τονίζει ο κ. Παπαγιάννης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνδικαλιστών αστυνομικών, οι κενές οργανικές θέσεις σε ολόκληρη τη Χαλκιδική ξεπερνούν τις 100. Ωστόσο, ακόμη και αν πληρωθούν αυτές οι θέσεις, οι πραγματικές ανάγκες του νομού είναι πολύ μεγαλύτερες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου