Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Με τέσσερις αράδες στην αγκαλιά του ΔΝΤ

ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
  • Έρχονται άμεσα
  • Νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων
  • Μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα
  • Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό 
  • Νέα φοροκαταιγίδα

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Georgepalaitsakis@gmail.com


Μετά από ένα εξάμηνο τραγικών λαθών, που είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να γίνει έρμαιο στις ορέξεις των κερδοσκόπων και να απειλείται με χρεοκοπία, η κυβέρνηση έσυρε τελικά τη χώρα στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην οικονομική εξάρτηση από τα υπόλοιπα 15 μέλη της Ευρωζώνης, στα οποία περιλαμβάνονται κράτη όπως η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Μάλτα!
Με την ολέθρια οικονομική πολιτική της, η κυβέρνηση “κατόρθωσε” να υποτάξει εκατομμύρια έλληνες πολίτες σε ένα διεθνές δικτατορικό καθεστώς που θα τους αποστερήσει για πολλά χρόνια στοιχειώδη δικαιώματα στη δουλειά και τη σύνταξη και θα περιορίσει δραματικά τα εισοδήματά τους και το επίπεδο διαβίωσης.

Επιστολή τεσσάρων αράδων

Στη 1:30 χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ μία λιτή επιστολή τεσσάρων αράδων η οποία κατέληγε στη φράση “Η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης".
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την επιστολή αυτή έβαλε την υπογραφή της πάνω σε μια λευκή κόλλα χαρτί, στην οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γράψουν εκ των υστέρων τους όρους που ήδη έχουν προαποφασίσει να επιβάλουν στην Ελλάδα, προκειμένου να εγκρίνουν στο σύνολό τους τις προβλεπόμενες εκταμιεύσεις δανείων συνολικού ποσού 40-45 δισ. ευρώ που είναι πλέον αναγκαίες για την κάλυψη του υπολοίπου των φετινών δανειακών αναγκών του ελληνικού κράτους.
Μόνο και μόνο για να τα βγάλει πέρα με τις φετινές υποχρεώσεις αποπληρωμής παλαιότερων δανείων, ύψους 40 δισ. ευρώ τουλάχιστον, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δεσμευτεί στους τρεις συντονιστές τού προγράμματος δανεισμού της ότι θα λάβει νέα -ακόμη πιο περιοριστικά για τους πολίτες- μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής τη διετία 2011-2012. Ταυτόχρονα θα υποχρεωθεί να προωθήσει άμεσα, εντός του 2010, πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν το ασφαλιστικό, την αγοράς εργασίας και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Ποια μέτρα έρχονται το 2011


Τα μέτρα τα οποία θα επιβάλει πλέον στην κυβέρνηση το 20μελές κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προβλέπουν για το 2011:

1) Νέο πάγωμα των βασικών μισθών και περαιτέρω περικοπές επιδομάτων για 700.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα (υπουργείων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης).
2) Περαιτέρω μείωση των συνολικών αποδοχών των 200.000 εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, όπου το κράτος κατέχει πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΟΣΕ κλπ.).
3) Περαιτέρω περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τουλάχιστον κατά 30%.
4) Μείωση του προσωπικού στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω απολύσεων χιλιάδων συμβασιούχων και μονίμων υπαλλήλων, οι θέσεις των οποίων θα καταργηθούν μετά από συγχωνεύσεις και καταργήσεις των υπηρεσιών και των φορέων που τους απασχολούν.
5) Μείωση των συντάξεων για τουλάχιστον 100.000 πολιτικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς με συνολικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές πάνω από ένα όριο.
6) Νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και ΙΧ αυτοκίνητα. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που επιβαρύνουν τη βενζίνη, το πετρέλαιο, τα αλκοολούχα ποτά, την μπίρα και τα τσιγάρα θα αυξηθούν ξανά το επόμενο έτος τουλάχιστον κατά 20%. Αυξήσεις-φωτιά θα επιβληθούν και στα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2011.
7) Νέες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ.
8) Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον κατά 20%. Ο φόρος αυτός θα επιβαρύνει για πρώτη φορά την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος από τον προσεχή Μάιο.
9) Επιβολή νέων εκτάκτων εισφορών σε εισοδήματα και ακίνητα.
10) Υπέρμετρες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ώστε να φθάσουν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών. Οι αυξήσεις αυτές θα εκτοξεύσουν στα ύψη τουλάχιστον 12 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας.
11) Περικοπές φοροαπαλλαγών στην ακίνητη περιουσία.
Επιπλέον, από το τρέχον έτος η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προωθήσει άμεσα τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
12) Αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ήδη, το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση τροποποιείται επί το δυσμενέστερο για το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων, καθώς προβλέπει σημαντική επιμήκυνση του εργασιακού βίου, νέο τρόπο υπολογισμού των παροχών που θα προκαλέσουν μειώσεις-σοκ έως και 30% ακόμη και σε συντάξεις που θα καταβάλλονται μετά από 35-37 έτη εργασίας, επαναφορά της εισφοράς ΛΑΦΚΑ, προς τα πάνω εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που διορίστηκαν μετά τη 1-1-1983 με τα αντίστοιχα όρια των ανδρών συναδέλφων τους, ενδεχομένως κι από το 2011, ανώτατο όριο 1.500 ευρώ για όλες τις συντάξεις και περιορισμούς στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
13) Περικοπή ή σταδιακή κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
14) Ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού καθεστώτος που διέπει τις εργασιακές σχέσεις με άμεση προώθηση επώδυνων μέτρων, όπως η αύξηση ή ακόμη και η απελευθέρωση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, η “χαλάρωση”, η αναστολή ή ακόμη και η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και η μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις.
15) Μειώσεις μισθών μέσω περικοπών ή ακόμη και καταργήσεων επιδομάτων εορτών και αδείας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. 


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: