Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Έρχονται νέες καταργήσεις επιδομάτων για 700.000 δημοσίους υπαλλήλους


Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Ερήμην της ΑΔΕΔΥ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε με την τρόικα ότι, στο πλαίσιο της καθιέρωσης νέων μισθολογίων στο δημόσιο, θα καταργήσει πολλά από τα ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι πολιτικοί υπάλληλοι των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι ιατροί του ΕΣΥ.

Τι αναφέρει το μνημόνιο
Συγκεκριμένα, στη σελίδα 8 του μνημονίου αναφέρονται επί λέξει τα εξής:
“Η κυβέρνηση (σ.σ. στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010) θα ξεκινήσει τη διαδικασία (συμπεριλαμβανομένων των αρχών και του χρονοδιαγράμματος) για τη δημιουργία ενός απλοποιημένου συστήματος αμοιβών που θα καλύπτει τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα. Το σύστημα θα αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και θα αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα που η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα”.
Επίσης, στο παράρτημα του μνημονίου όπου παρατίθενται αναλυτικοί πίνακες με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων έως το τέλος του 2012 περιλαμβάνεται παράγραφος που αναφέρεται στην “απλοποίηση του συστήματος πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων”. Στην παράγραφο αυτή διευκρινίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απλοποίηση του συστήματος πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε το νέο σύστημα να καλύπτει τόσο τον βασικό μισθό όσο και όλα τα επιδόματα που αφορούν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους। Τονίζεται επίσης ότι το νέο σύστημα αμοιβών στο δημόσιο θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα.

Τα επιδόματα
Από τη διατύπωση αυτή που χρησιμοποιείται στο μνημόνιο προκύπτει σαφώς ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύθηκε στην “τρόικα” ότι θα καταργήσει πολλά από τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία νομοθετήθηκαν με την αιτιολογία της παροχής κινήτρων για μεγαλύτερη παραγωγικότητα αλλά τελικά καταβλήθηκαν σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του δημοσίου, ανεξαρτήτως του εάν ήταν ή όχι αποδοτικοί στη δουλειά τους. Τέτοια επιδόματα είναι:
- το κίνητρο απόδοσης, το οποίο λαμβάνουν όλοι οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και το οποίο κυμαίνεται από 50 έως 150 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την κατηγορία κάθε υπαλλήλου (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ ή ΠΕ)
- οι αποζημιώσεις ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών
- Επιπλέον στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα μπουν και πολλά άλλα επιδόματα τα οποία συνδέονται με τα καθήκοντα συγκεκριμένων κλάδων δημοσίων υπαλλήλων, όπως τα επιδόματα ειδικών συνθηκών, το επίδομα πληροφορικής κτλ....
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: