Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Χαλκιδική:Ξενοδοχεία κλειστά και του Αγίου Πνεύματος

Με τις κρατήσεις να παρουσιάζουν πτώση έως και 20%, ξεκίνησε η τουριστική σεζόν στη Βόρεια Ελλάδα. Η οικονομική δυσπραγία και το μικρό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην Πρωτομαγιά και στην αργία του Αγίου Πνεύματος δεν ευνοούν τις τριήμερες ή διήμερες αποδράσεις των Ελλήνων.

Σε όλη τη Χαλκιδική, από τα 220 ξενοδοχεία μόλις το 50% έχει ανοίξει, ενώ ένα 10% θα παραμείνει κλειστό και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο.

Μικρότερο πλήγμα φαίνεται πως δέχονται τα κάμπινγκ σε Χαλκιδική και Πιερία, που γέμισαν με κόσμο το Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς και δεν περιμένουν απώλειες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε και η σεζόν για τις κατασκηνώσεις ξεκινά κανονικά.

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι ξενοδόχοι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ρίχνουν τις τιμές, μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί τουλάχιστον 350 με 400 ευρώ για ένα τριήμερο μόνο για διαμονή και φαγητό. Τα έξοδα ανεβαίνουν κατά πολύ, αν συμπεριληφθεί το ποτό, που κυμαίνεται στα 6 με 8 ευρώ, ή ο καφές στην παραλία, που ξεκινά από τα 3 ευρώ.

15% μείωση κρατήσεων

Στο 35% βρίσκεται η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής για το Μάιο, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 15% σε σχέση με το Μάιο του 2009. Οι κρατήσεις Ελλήνων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων περιμένουν τους εκδρομείς της τελευταίας στιγμής. Τα στοιχεία βέβαια από τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι εκδρομείς προτίμησαν μονοήμερες αποδράσεις στη Χαλκιδική και όχι τη διανυκτέρευσή τους εκεί. Την ίδια στιγμή, δραματικά μειώθηκαν και οι κρατήσεις οργανωμένων γκρουπ από το εξωτερικό.

Δωμάτια με 40 ευρώ και προσφορές!

«Τιμές απελπισίας» χαρακτηρίζουν το κόστος των δωματίων σε ξενοδοχεία και καταλύματα ενοικιαζόμενα οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε όλο το νομό Χαλκιδικής στα ξενοδοχεία των τριών αστέρων τα δίκλινα δωμάτια κοστίζουν 45 ευρώ με πρωινό, ενώ πέρσι οι τιμές ξεπερνούσαν και τα 60 ευρώ. Οσον αφορά τα πολυτελή, ξεκινούν από τα 60 ευρώ με πρωινό, ενώ πέρσι η τιμή τους ξεπερνούσε τα 90 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ακόμη και σε τουριστικές περιοχές όπως η Καλλιθέα, η Αθυτος, η Σάρτη, ρίχνουν τις τιμές στα 35 με 40 ευρώ τη βραδιά.

Από τα 30 ευρώ ξεκινούν οι τιμές για τα ενοικιαζόμενα στις ακτές της Πιερίας, ενώ στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ.

Στη Χαλκιδική, μάλιστα, δε λείπουν οι προσφορές και οι εκπτώσεις της τάξης του 20%, που κάποιοι ξενοδόχοι σκέφτονται να κρατήσουν ακόμη και τις περιόδους υψηλής ζήτησης (Ιούλιο και Αύγουστο)।

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: