Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡ.ΣΥΝ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους εκατοντάδες αγρότες της Χαλκιδικής, μετά το σάλο που ξέσπασε, καθώς πλήρωσαν στις Ενώσεις μεγαλύτερα ποσά από αυτά που προέβλεπε ο κοστολογικός πίνακας της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων.
Η Ε.Α.Σ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ θα επιστρέψει τα χρήματα στους αγρότες που πλήρωσαν παραπάνω από 181,5 ευρώ.
Αγρότες από τα Σήμαντρα ξεσηκώθηκαν όταν κατάλαβαν ότι πλήρωναν παραπάνω χρήματα από αυτά που προβλεπόταν. Η ΕΑΣΧ μαζί με τους Συνεταιρισμούς Πολυγύρου και Αρναίας, τροποποιήσαν τον πίνακα που υποδείχτηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Το σκεπτικό της τροποποίησης ήταν η ιδιαιτερότητα της περιοχής λόγω πλειοψηφίας μικρομεσαίων παραγωγών και η δίκαιη κατανομή του κόστους ανάλογα με τα δικαιώματα του καθενός.
Όπως υποστηρίζει η ΕΑΣΧ, «ο παραγωγός των 100.000 € δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο ποσό με τον παραγωγό των 4.000 € , είναι ευνόητο άλλωστε ότι και το κόστος εργασίας για την σύνταξη, καταχώρηση και ψηφιοποίηση των Δηλώσεων δεν είναι το ίδιο. Συνέπεια αυτής της απόφασης είναι να ωφεληθούν 8.673 παραγωγοί με δικαιώματα κάτω των 6.000 ευρώ και να επιβαρυνθούν 863 παραγωγοί με δικαιώματα 6.000 ευρώ και πάνω. Ορισμένοι παραγωγοί που θίχθηκαν από την απόφαση αυτή διαμαρτυρήθηκαν με αποτέλεσμα το Δ.Σ. της Ένωσης να προβληματιστεί και να αναπροσαρμόσει τον αρχικό κοστολογικό πίνακα, για λόγους και μόνο ηθικής τάξεως στη βάση του πίνακα της ΠΑΣΕΓΕΣ χωρίς φυσικά να ζητήσει επιπλέον χρήματα από τους παραγωγούς που έχουν πληρώσει λιγότερα» αναφέρει η ΕΑΣΧ.
Τελικά και μετά το σάλο, όσοι παραγωγοί πλήρωσαν περισσότερα από 181,50 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) θα τους επιστραφεί η διαφορά.
Επίσης θα επιστραφεί η διαφορά στους παραγωγούς που πλήρωσαν πάνω από 70 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και είναι :
- Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με δικαιώματα έως 10.000 ευρώ.
- Συνταξιούχοι του ΟΓΑ με δικαιώματα έως 5.000 ευρώ.
Η ΕΑΣΧ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «{Όλος αυτός ο θόρυβος θεωρούμε ότι είναι αποπροσανατολιστικός αφού παραγνωρίζεται το γεγονός ότι κανείς παραγωγός δεν έχει χάσει στην περιοχή μας ούτε ένα ευρώ από την επιδότηση. Δεν περιμένουμε βέβαια υποστήριξη από κανέναν αρμόδιο ή αναρμόδιο. Το μόνο που μας ικανοποιεί είναι η καθημερινή αναγνώριση του ανώνυμου παραγωγού».

Του Θοδωρή Δούκα



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: