Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Εργασιακός «μεσαίωνας» και φόβοι για ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη Χαλκιδική

Για εργασιακό «μεσαίωνα» με δραματική αύξηση της ανεργίας, καταστρατηγήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και επιδείνωση της ύφεσης κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη Βόρεια Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζονται φόβοι ότι η ανεργία μπορεί να σκαρφαλώσει στο 50% ξεπερνώντας ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία.

Οι συνδικαλιστές εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το «παράθυρο» που ανοίγει το νέο προεδρικό διάταγμα για «νέους εργαζομένους των 500 ευρώ» και πληθώρα ανέργων σε ηλικίες άνω των 45 ετών Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφωνούν ότι τα μέτρα αυτά δε θα πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα βαθύτερη κρίση.

Χαλκιδική

Ο «μεσαίωνας» στις εργασιακές σχέσεις υπήρχε στη Χαλκιδική και πριν τα μέτρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου του νομού, Αγγελο Μπράτσα. «Επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη πληρώσει δεδουλευμένα ξενοδοχοϋπαλλήλων από πέρσι, ενώ κάποια ξενοδοχεία ανοίγουν και μετά από ένα μήνα κλείνουν. Αλλες τουριστικές επιχειρήσεις παίρνουν μαθητευόμενους αλλοδαπούς και τους δίνουν 250 ευρώ το μήνα. Παντού οργιάζει η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και τα πράγματα θα γίνουν υπερβολικά άσχημα με τα νέα μέτρα», είπε ο κ. Μπράτσας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα η ανεργία στη Χαλκιδική βρίσκεται στο 14%, ενώ το χειμώνα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξεπεράσει το 25%। Σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι στο νομό υπολογίζονται σε περίπου 6.000.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: