Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Φακέλωμα των δημοσίων υπαλλήλων


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Φάκελο με τα πλήρη στοιχεία όλων των δημοσίων υπαλλήλων, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η αναλυτική περιουσιακή τους κατάσταση από το 2002 και μετά, αλλά και άλλα προσωπικά δεδομένα, φτιάχνει η κυβέρνηση με την απογραφή που ξεκινά στο Δημόσιο από 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει ώς τις 23 Ιουλίου. Ο κύριος όγκος της απογραφής πέφτει στο διάστημα 12-23 Ιουλίου και θα γίνει ανάλογα με το ΑΦΜ κάθε υπαλλήλου. Ανάμεσα στα στοιχεία που θα ζητηθούν είναι και τα εκκαθαριστικά της Εφορίας από το 2002 και μετά.
Η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων δηλώνεται αρμοδίως ότι γίνεται με σκοπό να καταγραφεί πλήρως ο αριθμός των υπηρετούντων σε Υπηρεσίες, Οργανισμούς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο των μονίμων αλλά και των συμβασιούχων. Οσοι δεν απογραφούν θα χάσουν το μισθό τους. Και όσοι δηλώσουν ψευδή στοιχεία, πάνε στο Πειθαρχικό.
Εκείνο που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μέσα από το απογραφικό δελτίο που αποκαλύπτει σήμερα ο «Α.Τ.», είναι ότι τα στοιχεία που ζητούνται μπορούν να διασταυρωθούν για να ελεγχθεί ο αριθμός των διπλοθεσιτών που υπηρετούν ως μόνιμοι υπάλληλοι στο Δημόσιο, αλλά και πλήθος ρουσφετολογικών αποσπάσεων και μετατάξεων σε γραφεία βουλευτών, υπουργών, γενικών γραμματέων και προέδρων Οργανισμών, την ώρα που άλλες δημόσιες υπηρεσίες έχουν άδεια γραφεία.
Επίσης, καθίσταται πλέον ευχερής ο έλεγχος των κρυφών επιδομάτων, αυτών δηλαδή που διακινούνται μέσα από Κοινοτικά προγράμματα, μια που το καθεστώς των ειδικών λογαριασμών εξέλιπε με σχετική ρύθμιση του 2008.
Το ερώτημα είναι αν η απογραφή θα φέρει στο φως τα παραπάνω ή γίνεται για άλλο σκοπό. Και κυρίως αν θα πάνε πίσω στις υπηρεσίες τους, για να εξυπηρετούν τους πολίτες, δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε πολιτικά γραφεία, ενώ θα έπρεπε για παράδειγμα να είναι στα σχολεία και τις εφορίες.
Απογραφικό δελτίο θα υποβάλουν:
* Το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.
* Το προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου.
* Οι συμβασιούχοι.
* Οι μετακλητοί ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών, κ.λπ.
* Οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή.
* Ολο το εκπαιδευτικό προσωπικό (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι).
* Το ένστολο προσωπικό (Ενοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Λιμενικό Πυροσβεστική), οι γιατροί, ακόμη και οι παπάδες.
από τον Οκτώβριο, όλη η μισθοδοσία του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ θα πραγματοποιείται από μια και μόνο υπηρεσία. Την Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ). Ο έλεγχος μισθοδοσίας και λοιπών αμοιβών θα διενεργείται από το τμήμα Γ’ της 50ής Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Υπάλληλοι υπουργείων θα είναι οι πρώτοι που θα πληρωθούν από την ΕΑΠ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (Οικονομικών - Εσωτερικών), αφού τελειώσει η απογραφή (23 Ιουλίου), οι φορείς των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό υποχρεώνονται να έχουν στείλει τον ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία κάθε υπαλλήλου στην ΕΑΠ μέχρι τις 31 Αυγούστου. Η ΕΑΠ θα κάνει τις πρώτες πληρωμές στις 31 Οκτωβρίου.
Για τους Δήμους και τους Οργανισμούς του Δημοσίου (ΝΠΔΔ) οι αμοιβές του προσωπικού θα πρέπει να έχουν πάει στην ΕΑΠ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ώστε μέσα σε δυο μήνες να γίνουν οι πληρωμές।
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: