Οι εκτιμήσεις για το που θα κυμανθούν οι βάσεις στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η υλοποίηση του μνημονίου και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης με την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και οι αποκρατικοποιήσεις ορισμένων εξ αυτών, καθώς και η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βουτιά - σοκ στα έσοδα Ιουλίου. Ανησυχία στην κυβέρνηση - Έρχεται άγριο φοροκυνηγητό". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανησυχίες προκαλεί η αρνητική πορεία, -10%, των εσόδων τον περασμένο Ιούλιο, που φέρνει πιο κοντά βαρύ πακέτο μέτρων. Στο επίκεντρο οι έχοντες μεγάλα εισοδήματα, με πιθανή αύξηση της φορολόγησής τους, το κυνήγι των φοροφυγάδων, με ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της ποινής φυλάκισης, καθώς και η συρρίκνωση του Δημοσίου μέσω καταργήσεων - συγχωνεύσεων ΔΕΚΟ".
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση στις παραλίες! Κατέβασε τα θερινά ρολά η χώρα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κατέβασε και επίσημα ρολά η χώρα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση εγκατέλειψαν γραφεία και αίθουσες συσκέψεων αναζητώντας παραλίες και δροσιά, ώστε να γιορτάσουν και το Δεκαπενταύγουστο εκτός του κλεινού άστεως. Βέβαια η τρόικα δεν παραδίδεται στη θερινή ραστώνη, αλλά στα τεφτέρια της που έχουν ανάψει μετρώντας συνεχώς τα έσοδα και τα έξοδα της Ελλάδας, αναζητώντας "μαύρες" τρύπες της εθνικής οικονομίας μας".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τα πλασματικά έτη ασφάλισης που αυξάνουν το ύψος της σύνταξης. Χρηστικός οδηγός για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων".
Η εφημερίδα αναφέρει..........
ότι "μόνον όσα πλασματικά έτη ασφάλισης αναγνωριστούν με καταβολή χρηματικού ποσού θα δίνουν προσαύξηση στις συντάξιμες αποδοχές. Ωστόσο, όλα τα χρόνια που αναγνωρίζονται είτε με εξαγορά είτε χωρίς εξαγορά θα συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αυτό θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, και η εγκύκλιος για τα 7 έτη πλασματικής ασφάλισης που θα μπορεί να αναγνωρίσει ένας ασφαλισμένος, που αναμένεται να εκδοθεί αυτή την εβδομάδα".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Έρχεται μαύρος Σεπτέμβρης. Λουκέτα, μαζικές απολύσεις, ανεργία, ακρίβεια και φτώχεια συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κοινωνικό και εργασιακό ολοκαύτωμα θα προκαλέσουν τα μέτρα που θα αναγγείλει η κυβέρνηση στα τέλη του μήνα, μετά την οριστικοποίηση των συμφωνιών με την Τρόικα τις προηγούμενες ημέρες για τον νέο γύρο ρυθμίσεων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ οι δείκτες ύφεσης, πληθωρισμού και ανεργίας ήδη συνθέτουν την εικόνα "μαύρου Σεπτέμβρη".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στο σφυρί η δημόσια περιουσία. Σε τροχιά αποκρατικοποιήσεων το 2011".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, καζίνο, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ΕΛΤΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμβάσεις παραχώρησης σε οδούς (Εγνατία) και λιμάνια είναι στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων του 2011, με επικρατέστερο πλέον σενάριο την εκχώρηση του management σε ιδιώτες για ορισμένο χρόνο στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ".
ΕΘΝΟΣ: "Στροφή σε ΤΕΙ που δίνουν δουλειά. Πανελλαδικές: Η κρίση αλλάζει τις επιλογές των υποψηφίων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ενδιαφέρον τους σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων τα οποία "δίνουν" δουλειά στρέφουν χιλιάδες υποψήφιοι, οι οποίοι βρίσκονται στις μεσαίες και ανώτερες βαθμολογικές κλίμακες. Οι προσιτές βάσεις για τους λεγόμενους "μέτριους" και "καλούς" μαθητές, οι ευοίωνες προοπτικές στην αγορά εργασίας για τα περισσότερα από αυτά και ο κορεσμός ορισμένων επαγγελμάτων στα οποία οδηγούν πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι οι τρεις βασικοί λόγοι της "αλλαγής πλεύσης" ενός σημαντικού ποσοστού υποψηφίων".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κολοσκόπιση" κάθε μέρα από τον Σεπτέμβρη. Μόνιμα πλέον θα ελέγχει την πορεία μας ο... Μεγάλος Αδελφός (ΔΝΤ-ΕΚΤ)".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ποιος τι χάρη μας! Η τρόικα εγκαθίστανται ΕΠΙ ΜΟΝΙΜΟΥ ΒΑΣΕΩΣ πλέον στην Αθήνα. Θα ελέγχει τους πάντες και τα πάντα. Οι πιέσεις θα ενταθούν αφάνταστα για να κλείσει η "μαύρη τρύπα" στα έσοδα. Θα επιβάλλει νέα αύξηση στον ΦΠΑ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Νέα μείωση μισθών στο δημόσιο και απολύσεις. Προβλέπει το νέο σχέδιο για την εξεύρεση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σοκ και δέος από τις επερχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Περικόπτονται δραστικά και όλα σχεδόν τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία θα δίνονται με το σταγονόμετρο και με άγνωστα κριτήρια. Ασκήσεις επί χάρτου και για την περικοπή των δημοσίων δαπανών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βάσεις: Πόσο και πού κατεβαίνει ο πήχυς. "Ελεύθερη πτώση" σε ΑΕΙ,ΤΕΙ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "από 50 έως και 500 μόρια αναμένεται να κατρακυλήσουν οι φετινές βάσεις για την εισαγωγή στα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη ανακοίνωση (26 ή 27 Αυγούστου) των βάσεων του 2010 όλα δείχνουν πως τα "απαιτητικά" τμήματα, των 18.000 και πάνω μορίων, θα συρρικνωθούν και δεν θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα 50".
ΕΣΤΙΑ: "Τεράστιες δυνατότητες για την Ελλάδα. Αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε πολιτική".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι δυνατότητες να ξεφύγη η χώρα από την σημερινή κρίση και την δυσάρεστη κατάσταση είναι τεράστιες. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουν και να το θελήσουν όλοι. Κυρίως δε να πεισθούν οι πολίτες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν τον τόπο στην σημερινή κρίση".
ΤΑ ΝΕΑ: "Βάσεις: Άνοδος - έκπληξη σε δεκάδες σχολές".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "με διαφορετικές κατευθύνσεις θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής των 512 τμημάτων των πέντε Επιστημονικών Πεδίων. Ο μεγάλος αριθμός αριστούχων και φέτος (10.571 έναντι 10.688 πέρσι) δεν θα επιτρέψει σημαντική υποχώρηση των περιζήτητων και υψηλόβαθμων σχολών. Την ίδια στιγμή σε πολλά τμήματα "μεσαίας βαθμολογίας" λόγω του αυξημένου, σε σχέση με πέρσι, αριθμού υποψηφίων, στις βαθμολογικές κλίμακες 15-18 αναμένεται άνοδος".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γάμοι" με ξένες τράπεζες. Οδηγία από το ΔΝΤ για συγχωνεύσεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "λίγες τράπεζες, μεγάλες και ισχυρές, είναι το μήνυμα που έστειλε σε κυβέρνηση και τραπεζίτες το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συμμαχίες με ξένα τραπεζικά ιδρύματα που θα στηρίξουν το πιστωτικό σύστημα και θα δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βαθιές τομές στις ΔΕΚΟ προωθεί άμεσα η κυβέρνηση. Δρομολογούνται ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και μείωση προσωπικού".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση προσωπικού προβλέπει σε όλες τις περιπτώσεις το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων, το οποίο εκπονείται σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας είναι να μειωθεί το έλλειμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ που "παράγουν" σε ετήσια βάση οι 52 ΔΕΚΟ".
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου