Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Οι μισοί εκπαιδευτικοί φέτος στα σχολεία

Ως τη δυσκολότερη από τη μεταπολίτευση χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας τη φετινή σχολική χρονιά, καθώς – όπως εξήγησε – «έχουμε τους μισούς διορισμούς και μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία και ήδη έχουν επιστρέψει στα σχολεία πάνω από 5.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι.

Η υπουργός απηύθυνε έκκληση στους γονείς ώστε να ολοκληρωθούν οι εγγραφές και στις 5 Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμα τα σχολεία για να έχουν..........
καταγεγραμμένους σε ειδική καρτέλα τους μαθητές τους, αλλά και τους μαθητές ανά τμήμα, ώστε να υπάρχουν οι πραγματικοί αριθμοί και να διευκολυνθεί η τοποθέτηση αναπληρωτών, για τους οποίους άλλωστε υπάρχουν πιστώσεις.

  Από τα σημαντικότερα τα κενά που θα προκύψουν από τον αριθμό ρεκόρ των εκπαιδευτικών που θα βγουν στη σύνταξη. Πρόκειται για 11.466 άτομα έναντι 4.355 που συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι. Είναι μία εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς το νέο ασφαλιστικό δημιούργησε κύμα φυγής, που δεν μπόρεσε να αναστρέψει το υπουργείο.
Οι διορισμοί επίσης είναι μειωμένοι τη φετινή χρονιά, ενώ οι ωρομίσθιοι δεν θα μπουν στις αίθουσες. Οι 11.000 αναπληρωτές, πλήρους και μειωμένου ωραρίου, θα καλύψουν κάποια κενά, όμως η ΟΛΜΕ υπολογίζει ότι περίπου 23.000 θα είναι τα κενά συνολικά, τα 11.000 στην πρωτοβάθμια και τα 12.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ΟΛΜΕ ζητά το διορισμό 6.000 εκπαιδευτικών, για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, το υπουργείο προσανατολίζεται σε σειρά μέτρων, όπως η ενεργοποίηση διατάξεων του νόμου 1566/1985 περί υπερωριακής διδασκαλίας αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης καθηγητών που έχουν δεύτερο πτυχίο σε δεύτερη ειδικότητα. Εκτός αυτών το υπουργείο «έκοψε» 900 άδειες, ενώ ανακάλεσε τις αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου 5.000 εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στις αίθουσες.
Όσον αφορά τα βιβλία, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι υπήρξε κάποια μικρή καθυστέρηση εξαιτίας της απεργίας των οδηγών φορτηγών.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος ανακοίνωσε ότι το αργότερο έως την Πέμπτη θα έχουν ανακοινωθεί οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: