Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σε οικονομικό αδιέξοδο δεκάδες Δήμοι
Στα όρια πτώχευσης, βρίσκονται πολλοί δήμοι της χώρας, κάποιοι από τους οποίους έχουν προχωρήσει σε στάσεις πληρωμών.
Τουλάχιστον 50 δήμοι χρωστούν το 50% των εσόδων τους και άλλοι 20 χρωστούν το 60% των εσόδων τους.
Πάντως, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί δήμοι, που είναι κατά κύριο λόγο αποτελέσματα σπατάλης, κακοδιαχείρισης και πελατειακών σχέσεων, δεν εμποδίζει τους υπερχρεωμένου δήμους από το να δανείζονται.
Με υποθηκευμένα έσοδα που υπερβαίνουν ακόμα και το 60% των μηνιαίων τακτικών απολαβών τους, θα μπορούν από εδώ και στο εξής να δανείζονται από τις τράπεζες και το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές τους ανάγκες.......
Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση μισθοδοσίας και την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών των δήμων.
Σημειώνεται, ότι ως υπερχρεωμένοι ορίζονται οι δήμοι που το συνολικό κόστος από τα τοκοχρεολύσια υπερβαίνει το 60% επί των τακτικών εσόδων ή ετήσια τοκοχρεωλυτική τους δόση αγγίζει το 29% των ετήσιων τακτικών εσόδων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Αθηναίων ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στη λήψη νέου δανείου συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό χρέος του δήμου Πειραιά φτάνει τα 210 εκατ ευρώ. Ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Ωστόσο, τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
«Έγινε μια διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα του Πειραιά. Καταλήξαμε σε μια λύση που αν τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν, τα προβλήματα στάσης πληρωμών θα πάψουν να υπάρχουν στον Πειραιά και θα λειτουργήσει κανονικά ο Δήμος» είπε ο κ. Φασούλας, τονίζοντας ότι "δεν πρόκειται να γίνει στάση πληρωμών, γιατί συμφωνήσαμε συγκεκριμένα πράγματα. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα".
Ωστόσο, σε οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται ότι βρίσκεται και ο δήμος Ζακυνθίων, με όλες τις υπηρεσίες του να είναι κλειστές και τους 118 υπαλλήλους απλήρωτους εδώ και δύο μήνες.
Τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου δήμου ανέρχονται στις 450.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των χρεών του δήμου φτάνει στα 12 εκ. ευρώ.
Στο Βόλο, οι εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο αφού όπως υποστηρίζουν ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα τους.
Τονίζεται ότι αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης των δήμων, αφού ο ακριβής αριθμός τους και το ακριβές πόσο που χρωστούν δεν είναι γνωστό σε κανέναν...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου