Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ 19-8-2010

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και ο αρνητικός αντίκτυπος στις επιχειρήσεις, το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στη τιμή των αλεύρων και οι αντιδράσεις των καταναλωτών, τα στοιχεία που δείχνουν σημαντικότατη πτώση στα έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα μας, οι δυσοίωνες προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, το "κυνήγι" των φοροφυγάδων στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, το νέο ασφαλιστικό σύστημα και η μεγάλη κρίση που διανύουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οι νέοι συσχετισμοί στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ που διαμορφώνονται μετά την συνάντηση που είχαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βενιαμίν Νετανιάχου, κυριαρχούν στη θεματολογία των σημερινών εφημερίδων.

Αναλυτικότερα,
      Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

 ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στέγνωσαν από ρευστό 9 στις 10 επιχειρήσεις. Ο "θάνατος του εμποράκου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην αγορά κρούει το ΕΒΕΑ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Στην έρευνα συμμετείχαν 523 επιχειρήσεις, μέσω της ιστοσελίδας του επιμελητηρίου, και τα αποτελέσματά της χαρακτηρίζονται από το επιμελητήριο απογοητευτικά".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο θάνατος του εμποράκου. Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι........

"συνθήκες ασφυξίας επικρατούν στην αγορά, με τους μικρομεσαίους εμπόρους να βιώνουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Την ώρα που οι ακάλυπτες επιταγές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την έλλειψη ρευστότητας, αφού ούτε οι τράπεζες μπορούν να τους χορηγήσουν πλέον δάνεια και ρευστό".
Η ΑΥΓΗ: "Πέφτει και το τελευταίο οχυρό, ο τουρισμός. Τρία συνεχή χρόνια πτώσης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στοιχεία-σοκ από την Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφουν μείωση κατά 11,9 των ταξιδιωτικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος. Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό θα συνεχιστεί καθώς αντανακλά τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και προβλήματα ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, σε μια περιοχή που ενισχύονται άλλοι προορισμοί".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σε κατάσταση χρεωκοπίας η αγορά. Έρχεται καταιγίδα από λουκέτα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε... Η πραγματική Οικονομία σφαδάζει στο μαύρο πλέον φόντο εκτιμήσεων για την μεσοπρόθεσμη πορεία των δημοσιονομικών δεικτών, όπως βεβαιώνεται από τα στοιχεία έρευνας που δημοσιοποίησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και τις αρνητικές εκθέσεις των αγορών".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Φωτιά στα ράφια βάζουν οι πολυεθνικές. Απροστάτευτοι οι καταναλωτές στις υπερτιμολογήσεις".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τα ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα προϊόντα των πολυεθνικών ομίλων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας την οποία διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου όσον αφορά τις τιμές 70 προϊόντων σε έξι χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρος, Σλοβενία και Ελλάδα), η Ελλάδα εμφανίζεται ακριβότερη στις περισσότερες περιπτώσεις".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στέγνωσε η αγορά. Οδυνηρές οι συνέπειες από την έλλειψη ρευστότητας, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σ' αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, εκτός της ύφεσης που πλήττει την αγορά, σημαντικό ρόλο παίζει και η αδυναμία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες αλλά και να επωφεληθούν από τα κοινοτικά προγράμματα" τόνισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: "Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να κινείται προς λάθος κατεύθυνση, καθώς η πολιτική που εφαρμόζει περιορίζεται μόνο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας αγνοώντας τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς αλλά και γενικότερα της κοινωνίας".
ΕΘΝΟΣ: "Στέγνωσαν από ρευστό οι επιχειρήσεις. Έρευνα - σοκ του ΕΒΕΑ για την κατάσταση στην αγορά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε δραματική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ, εννιά στις δέκα δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες και οκτώ στις δέκα συναντούν δυσκολίες στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Μεγάλο πλήγμα δέχεται και η τουριστική βιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Απόπατος και σκουπιδότοπος η Ακαδημία Πλάτωνος. Το μεγαλύτερο πνευματικό φυτώριο της ανθρωπότητας στο έλεος κάθε κλέφτη χρησιμεύει μόνο για τις "ανάγκες" κάθε περαστικού".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι αποκλειστικές φωτογραφίες που έφτασαν στα χέρια μας και σήμερα δημοσιεύουμε, αποκαλύπτουν του λόγου το αληθές. Κάθε μία από αυτές, χίλιες λέξεις. Οι αρχαιότητες αφύλακτες, έτοιμες να πέσουν στα χέρια του κάθε επιτήδειου αρχαιοκάπηλου".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στο χείλος του γκρεμού 30 ασφαλιστικά ταμεία. Για πρώτη φορά από το 1982 ελλειμματικό όλο το ασφαλιστικό σύστημα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κυβέρνηση κόβει συντάξεις - δικαιώματα όταν χάνονται 19 δισ. από κραυγαλέες παράνομες πράξεις. Τα δεκαεννέα δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται από εισφοροδιαφυγή, οφειλές, παράνομες συντάξεις, συνταξιοδότηση νεκρών, υγειονομικές δαπάνες και ανεργία".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τριπλό SOS για επιχειρήσεις, τουρισμό και ανεργία. Σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας στην αιχμή του καλοκαιριού".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε έκρηξη της ανεργίας, το αργότερο τον Οκτώβριο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η κρίση στον τουρισμό, σε συνδυασμό με τις συνθήκες ασφυξίας που ήδη έχουν διαμορφωθεί στην αγορά (μείωση τζίρου στο... 98% των επιχειρήσεων καταγράφει χθεσινή έρευνα του ΕΒΕΑ)".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οργιάζουν οι φοροφυγάδες. Οι διασταυρώσεις βγάζουν λαγούς - Το κράτος όμως θα εισπράξει;"
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χιλιάδες κρούσματα φοροδιαφυγής στελεχών εταιρειών, που "ξέχασαν" να δηλώσουν την επιχειρηματική τους αμοιβή εισπράττοντας έτσι ακόμη και επίδομα αλληλεγγύης, αποκαλύπτουν οι διασταυρώσεις στο υπουργείο Οικονομικών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στρέφεται τώρα σε κατόχους μεγάλων ακινήτων, που φαίνονται "κλειστά", δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς".
ΕΣΤΙΑ: "Σημαντική στροφή στα εξωτερικά. Η επίσκεψις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα μετά από έναν επικίνδυνο κύκλο αντιαμερικανικής πολιτικής επιχειρείται σημαντική στροφή. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να βλέπουν ως ανεξήγητο γεγονός την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν είναι. Εντάσσεται στις κινήσεις καλής θελήσεως που πραγματοποιεί η χώρα μας έναντι και της Ουάσιγκτων".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πτώση 11,9% στα έσοδα από τον τουρισμό στο εξάμηνο. Μειώθηκαν οι αφίξεις και οι τιμές στα ξενοδοχεία".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πτώση 11,9% στο πρώτο εξάμηνο και 15,7% τον Ιούνιο σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί ένας από τους πλέον εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, που συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 15% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Τα "καρτέλ" στόχος της κυβέρνησης. Αναταραχή στην αγορά από τις αυξήσεις "μέρους" αλευροβιομηχάνων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αναταραχή επικρατεί στην αγορά για επικείμενες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής εξαιτίας των τοποθετήσεων μέρους των αλευροβιομηχάνων να προχωρήσουν σε αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων, λόγω των αυξημένων τιμών που επικρατούν στη διεθνή αγορά, μετά το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές σιταριού, που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Αυγούστου".
ΤΑ ΝΕΑ: "Δίκες εξπρές για φοροφυγάδες. Προωθείται νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "νομοθετική παρέμβαση, με στόχο να αρθούν τα δικονομικά εμπόδια που κρατούν καθηλωμένες πάνω από 100.000 φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σε 33 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη προς το Δημόσιο που εκκρεμοδικούν".
Η ΝΙΚΗ: "Πέταξαν" 30 δισ. από τις τράπεζες. Πώς και από ποιους εξαφανίστηκαν τα μετρητά".
Η εφημερίδα γράφει ότι "απέλπιδες προσπάθειες των εμπόρων να στηρίξουν τις επιχειρήσεις από τις καταθέσεις τους. Ο φόβος της χρεοκοπίας οδήγησε τους αποταμιευτές στο να πάρουν τα χρήματα ακόμα και στο σπίτι. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό θεωρώντας ότι είναι ασφαλή".
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Με τη φωτιά παίζει ο Γιώργος. Επικίνδυνο αλισβερίσι με το Ισραήλ - Φόβος για περιπέτειες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το πάνε από 'δω, το φέρνουν από ΄κει, το ψειρίζουν και το αναμασούν, αλλά η ουσία είναι μία: με τη θέλησή μας ή και χωρίς αυτή, αλλά πάντως με τις ευλογίες και τις παροτρύνσεις της Ουάσιγκτον, πάμε να "τακιμιάσουμε" για τα καλά με το Ισραήλ. Η άρον άρον ανταπόδοση της επίσκεψης του Παπανδρέου από τον Νετανιάχου δείχνει ότι οι Ισραηλινοί επείγονται να τελειώνουν μ' αυτή την ιστορία της "σύσφιγξης" των σχέσεων Αθήνας - Τελ Αβίβ".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πάλη κατά της επίθεσης στη διατροφή του λαού. Κοινή πρωτοβουλία ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δυναμική η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ενάντια στην πολιτική που απειλεί τη σίτιση της λαϊκής οικογένειας. Η αύξηση της τιμής σε αλεύρι και ζωοτροφές φέρνει ανατιμήσεις σε ψωμί, άλλα είδη αρτοποιίας, ζυμαρικά, γάλα, κρέας κλπ".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Συναγερμός για νέα κρούσματα. Κεντρική Μακεδονία: Επιδημία ο ιός του Δυτικού Νείλου".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Το μετρό περνάει από το Παπάφειο. Ανακαλεί τις προσφυγές ο Άνθιμος".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
   
    ΕΞΠΡΕΣ: "Ασφυκτιούν... οι επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας. Ανησυχητικά στοιχεία προκύπτουν από ειδική έρευνα που διενήργησε το ΕΒΕΑ".
   
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οξύ πρόβλημα ρευστότητας ταλανίζει τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολίες πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και με καθυστερήσεις ένταξης σε κοινοτικά ή άλλα προγράμματα. Ο κύκλος εργασιών έχει περιοριστεί δραστικά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ αυξάνονται ο χρόνος αλλά και οι επισφάλειες στην αποπληρωμή οφειλών από πελάτες τους".
   
    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανεργία 16% το Φθινόπωρο. Πρόβλεψη για 800.000 άτομα εκτός εργασίας".
   
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιπλέον 98.834 άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες του ΟΑΕΔ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 659.384 άτομα. Η αύξηση της ανεργίας καταγράφεται σε μία εποχή που οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, ενώ υλοποιούνται και προγράμματα απασχόλησης, μέσω της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών".
   
    ΚΕΡΔΟΣ: "Αναπτυξιακή στασιμότητα. Ανεπαίσθητες οι μεταβολές του παγκόσμιου ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο".
  
    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε φάση στασιμότητας περιήλθαν συνολικά οι οικονομίες των 32 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, με κύριους υπεύθυνους τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στους κόλπους του ΟΟΣΑ αυξήθηκε με ρυθμό 0,7% στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ίδιο ρυθμό με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο".
  
    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βουλιάζουν" τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού. Τα στοιχεία του ισοζυγίου δείχνουν ότι ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας".
   
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο χειρότερος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον μέχρι τα έως τώρα στοιχεία, ήταν ο Ιούνιος καθώς τα έσοδα υποχώρησαν κατά 15,7%, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση αλλά και τους παράγοντες του κλάδου. Στο α' εξάμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση εσόδων του τουρισμού από το εξωτερικό έφθασε στο 11,9% και εισπράχθηκαν 2,7 δισ. ευρώ έναντι 3,1 δισ. ευρώ πέρυσι".

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: