Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Πολιτικός θρίαμβος Ερντογάν

«Γιορτή της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο τούρκος πρωθυπουργός το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την υπεροχή του «ΝΑΙ» με ποσοστό 58%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, αλλά και τη συμμετοχή που έφτασε το 77,5%.

«Απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή», τόνισε ο Ερντογάν.

Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Από την αντιπολίτευση ο.......... αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε το κυβερνών για χρήση αθέμιτων μέσων κατά την εκστρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Οι εκλογές πρόκειται να γίνουν τον Ιούλιο του 2011, αν και ενδέχεται να επισπευσθούν κατά μερικούς μήνες.

Με το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται πολύ ο Ερντογάν, όχι μόνο με βάση την προοπτική των εκλογών, αλλά και υπό την έννοια της σύνταξης νέου συντάγματος που ευαγγελίζεται για μετά τις εκλογές.

Την έγκριση της συνταγματικής αλλαγής
στην Τουρκία χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνοντας λόγο για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Προειδοποίησε όμως ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση και της εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη χώρα.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Τούρκων πολιτών υπέρ των μεταρρυθμίσεων, για να αυξήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε.
skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: