Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Οι περικοπές γονάτισαν τους δήμους


Οι δήμαρχοι μοιάζουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις πιέσεις τους έναντι της κεντρικής εξουσίας για το καυτό θέμα των οικονομικών, καθώς οι δραστικές περικοπές στους θεσμοθετημένους πόρους που αποδίδονται από το κράτος έχουν οδηγήσει πολλούς ΟΤΑ στο σημείο να αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις δαπάνες που απαιτούνται για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.

Έκτακτο συνέδριο

Κρίσιμη για τη στάση που θα τηρήσουν εντέλει οι δήμαρχοι της χώρας θα είναι η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η οποία......

συγκαλείται με κεντρικό θέμα συζήτησης αυτό των οικονομικών. Σήμερα, εξάλλου, για το φλέγον αυτό ζήτημα συναντώνται στην Αθήνα οι διοικήσεις των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων όλης της χώρας.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της οργάνωσης έκτακτου συνεδρίου της αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Σεπτέμβρη.
“Φέτος, οι πόροι που αποδίδονται στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας είναι περικομμένοι κατά περίπου 40% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Επιπροσθέτως, έχει μηδενιστεί το πρόγραμμα ‘Θησέας’, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μείζονα οικονομικά προβλήματα για τους ΟΤΑ”, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΚΕ, μόνον η τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ, η οποία κατά κύριο λόγο προορίζεται για την κάλυψη της μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων, αναμένεται να μειωθεί κατά 1.084 εκατ. ευρώ, ενώ περικομμένες εμφανίζονται και οι επιχορηγήσεις μέσω της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ). Σε ό,τι αφορά τη ΣΑΤΑ, από τα 920 εκατ. ευρώ το 2009 στον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος εγγράφηκαν μόνον 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 690 εκατ. ευρώ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: