Στο μέλλον μετατίθεται η εφαρμογή του μέτρου της ταμειακής μηχανής στις λαϊκές αγορές, καθώς κράτος και παραγωγοί ήταν ανέτοιμοι να το υλοποιήσουν στην ορισμένη ημερομηνία.
Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, βάσει της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, έπρεπε από χθες να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης στους πάγκους έχοντας εγκαταστήσει ταμειακές μηχανές. Ωστόσο, σε καμία λαϊκή αγορά της......... Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας δεν λειτούργησε ταμειακή, αφού οι κατά τόπους εφορείες δεν είχαν λάβει εγκύκλιο για τον τρόπο έκδοσης και έγκρισης των λογιστικών βιβλίων των παραγωγών. Οι πωλητές από την πλευρά τους δεν έχουν προμηθευτεί ταμειακές μηχανές, είτε γιατί καθυστέρησε η παράδοσή τους από τις εταιρείες διάθεσης είτε γιατί δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.“Υπάρχουν πολλά κενά στον νόμο που δεν έχουν αποσαφηνιστεί και οι εφορείες δεν είναι ενημερωμένες για το καθεστώς που θα επικρατήσει στις λαϊκές αγορές, αφού δεν έλαβαν καμία εγκύκλιο. Ο νόμος αναφέρει ότι πρέπει να έχουν τα βιβλία ένα ειδικό στοιχείο που να αναγράφει την ποσότητα, την ποιότητα και την τιμή του προϊόντος, αλλά ουδείς γνώριζε με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτή η αναγραφή. Το υπουργείο, δηλαδή, δεν έκανε τα απαραίτητα πράγματα για να λειτουργήσει το σύστημα τη 1 Οκτωβρίου”, περιγράφει στη “Μ” ο κ. Βασίλειος Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης. Ο ίδιος δηλώνει ότι “εμείς δεν έχουμε πρόθεση να παρανομήσουμε. Θα ανακοινώσουμε στα μέλη μας ότι πρέπει να έχουν ταμειακή μηχανή και εφόσον δεν την έχουν προμηθευτεί ακόμη να έχουν δελτίο παραγγελίας. Λόγω της απεργίας των φορτηγών οι ταμειακές που παραγγέλθηκαν δεν ήρθαν”.
Οι παραγωγοί συνεχίζουν να αντιδρούν στον νέο τρόπο φορολόγησής τους που τους εντάσσει στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων και στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους. “Είμαστε κάθετοι με το φορολογικό, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιβολή ΦΠΑ. Οι παραγωγοί που κάνουν χοντρική πώληση θα παίρνουν αυτούσιο πίσω το 11%, ενώ όσοι κάνουν λιανική θα δίνουν το 11% στην εφορία. Θα έχουμε δηλαδή παραγωγούς δύο ταχυτήτων”, διαμαρτύρεται ο κ. Μαρκίδης.
Στην Καβάλα προχθές περίπου 50 παραγωγοί παρέδωσαν τις άδειές τους στον αντινομάρχη εμπορίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φορολόγησή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου