Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Δεν αρκούν τα διάφορα μνημόνια, τώρα σχεδιάζεται και επιβολή ευρω-φόρου.

Πρόκειται για μία «ιδέα» που αναμένεται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύριο, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. που θα καλύπτει την περίοδο 2014-2020.
Η Επιτροπή προσπαθεί να βγει μπροστά σ' ένα θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων μεταξύ των «27», δεδομένου ότι θα τεθεί επί τάπητος η μείωση των δαπανών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (40% των κοινοτικών δαπανών) και η τύχη των επιστροφών στη Βρετανία, για τις οποίες είχε δώσει μάχη το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ.
Στην έκθεσή της, η Επιτροπή..... αποφεύγει να θίξει τις ενισχύσεις που χορηγούνται στις μειονεκτικές περιοχές μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, οι οποίες προορίζονται κυρίως για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Θα είναι επίσης προσεκτική με το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μη θέλοντας να θορυβήσει από τώρα τη Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει απειλήσει με κρίση την Ε.Ε. σε περίπτωση σχεδίου για «ξήλωμα» της ΚΑΠ.
Αερομεταφορές, τράπεζες, διοξείδιο
Η Κομισιόν, λοιπόν, θα δώσει έμφαση στον τομέα των εισπράξεων, αφήνοντας τις δαπάνες για αργότερα. Ο επίτροπος Γιάνους Λεβαντόφσκι προτίθεται να θέσει ενώπιον των 27 το ενδεχόμενο επιβολής ενός ευρωπαϊκού φόρου για την αύξηση των ιδίων πόρων της Ε.Ε. και τη μείωση των εθνικών συνεισφορών των κρατών-μελών, που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 75% του κοινοτικού προϋπολογισμού, με πρώτη σε... γκρίνια τη Γερμανία...
Στο έγγραφο της Επιτροπής θα υποβάλλονται στα κράτη-μέλη 8 ιδέες, μεταξύ των οποίων η επιβολή φόρου στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, η φορολογία των εναέριων μεταφορών, φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή στα κέρδη των τραπεζών.
Εκτός από την επιβολή αυτών των νέων φόρων, η Επιτροπή επανέρχεται στο ενδεχόμενο μεταφοράς στις Βρυξέλλες ενός μέρους των εθνικών εισπράξεων του ΦΠΑ ή του υφιστάμενου φόρου στα πετρελαϊκά προϊόντα. Αλλη μία ιδέα της Επιτροπής αφορά την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, παρά τις μέχρι τώρα αντιδράσεις πολλών κρατών-μελών. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: