Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το "χτύπημα " της Ντόρας στη ΝΔ του Σαμαρά

Το ερώτημα "Τι πρόκειται να κάνει το υπό ίδρυση κόμμα της Ντόρας;" δίνει και παίρνει τις τελευταίες ημέρες στα τηλεοπτικά παράθυρα, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, που κατέγραψαν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Εκ των βασικών πρωταγωνιστών στο απαξιωμένο πολιτικό σκηνικό της Μεταπολίτευσης εδώ και πολλά χρόνια, η Ντόρα Μπακογιάννη ευελπιστεί να πάρει μια αυτόνομη πορεία "χτυπώντας" κυρίως στο χώρο της ΝΔ, στον οποίο άλλωστε ήταν παρούσα από τότε που μπήκε στην ενεργό πολιτική μέχρι τη διαγραφή της, τον περασμένο Μάιο, επειδή υπερψήφισε το Μνημόνιο.
Η Ντόρα επέλεξε να μην προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να κρίνουμε πάνω σε πραγματική βάση την εκλογική της επιρροή, την οποία διερευνούν οι δημοσκοπήσεις, δείχνοντας ότι..... προς το παρόν δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Η παρουσία της, πάντως, υπήρξε αισθητή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έστω και δίχως κόμμα, με βασικό στόχο σε αυτή τη φάση όχι τόσο την καταμέτρηση των δικών της δυνάμεων, αλλά το να κάνει ζημιά στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.
Ας δούμε πού ακριβώς και με ποιον τρόπο "χτύπησε" η Ντόρα.
Πρώτα απ' όλα στην Κρήτη, τη μοναδική περιφέρεια της χώρας όπου κατέβασε δικό της υποψήφιο περιφερειάρχη, κόντρα στο βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη. Αφού χρησιμοποίησε σε πρώτη φάση τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη για να αμφισβητήσει την κομματική επιλογή του Σαμαρά, οδηγώντας στη διαγραφή του από τη ΝΔ, η Μπακογιάννη κατέβασε τελικά τον Δημήτρη Γιαννουλάκη, που κατάφερε να πάρει 17.52% έναντι 14.88% του Πλακιωτάκη. Όλα αυτά, βεβαίως, διευκόλυναν την εκλογή από τον α' γύρο του "πράσινου" Σταύρου Αρναουτάκη, που ξεπέρασε το 50%.
Η άλλη καθαρή "Ντορική" υποψηφιότητα ήταν αυτή του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Καρπενησίου. Ο γιος της πρώην ΥΠΕΞ κέρδισε επίσης από τον α' γύρο, αφού η ΝΔ δεν κατέβασε αντίπαλο του και σιωπηρά τον στήριξε ως ένδειξη τιμής στη μνήμη του πατέρα του Παύλου Μπακογιάννη και παρά τις ρητορείες κατά της οικογενειοκρατίας.
Από κει και πέρα, η Ντόρα κινήθηκε κατά περίπτωση. Οι πιο χαρακτηριστικές και ταυτόχρονα οι πιο εμφανείς συγκρούσεις της με τη ΝΔ ήταν.... στις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου και στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Στην Αττική έδινε "γραμμή"στους δικούς της να ψηφίσουν τον Γιάννη Σγουρό, ενώ στη Πελοπόννησο στήριξε πιο ανοιχτά τον Πέτρο Τατούλη. Στη Θεσσαλονίκη τάχθηκε στο πλευρό του Μπουτάρη, σε βαθμό μάλιστα που ο νεοεκλεγείς δήμαρχος να αισθανθεί την ανάγκη να την ευχαριστήσει δημοσίως το βράδυ της εκλογής του. Στον Πειραιά η Ντόρα πήγε κόντρα στον Μιχαλολιάκο, αλλά δεν τα κατάφερε να αποτρέψει την εκλογή του, στην Αθήνα στήριξε -επισήμως τουλάχιστον- τον Νικήτα Κακλαμάνη χωρίς να καταφέρει να τον βοηθήσει αποτελεσματικά, παρά το γεγονός ότι ως πρώην δήμαρχος και βουλευτής της Α' Αθηνών διαθέτει μηχανισμό στη πρωτεύουσα. Η άρνησή της να συνδράμει τον Χειμάρα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέτρησε υπέρ της εκλογής του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, Περγαντά. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι και ο Χειμάρας, όπως και ο Πλακιωτάκης, την είχαν στηρίξει στη μάχη ηγεσίας κατά του Σαμαρά.
Η στάση της Ντόρας στις αυτοδιοικητικές εκλογές απέδειξε ότι η χείρα βοηθείας που τείνει προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τελείωσε με τη ψήφιση του Μνημονίου. Αντιθέτως μάλιστα, προϊόντος του χρόνου και εκείνη και το ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι η σχέση τους μπορεί να έχει μέλλον στην περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η οποία για τη Ντόρα ενέχει ακόμη μεγάλη πρόκληση: Να μην μπορέσει ο Σαμαράς να φτάσει στην εξουσία!
(Eπίκαιρα) 
online-pressblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: