Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΕ: Σταμάτησε για λόγους... οικονομίας η διδασκαλία της ελληνικής, σε χώρες της τέως ΕΣΣΔ

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), επειδή περίπου 150 δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας, που δίδασκαν μέχρι πρόσφατα την ελληνική γλώσσα σε χώρες της τέως ΕΣΣΔ, σταμάτησαν για λόγους... οικονομίας, να παίρνουν την πενιχρή αμοιβή που τους έδινε η ελληνική Πολιτεία.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ, «στην Ουκρανία, Ρωσία, Καζακστάν, Γεωργία και άλλες χώρες της τέως ΕΣΣΔ που υπάρχει μέχρι και σήμερα ακμαίος Ελληνισμός, συντελούνταν μέχρι πρόσφατα ένα σημαντικότατο έργο.....
Εκατόν πενήντα περίπου ντόπιοι δάσκαλοι παρέδιδαν δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε χιλιάδες παιδιά. Η πενιχρή αμοιβή των δασκάλων αυτών καλυπτόταν εν μέρει (με εικοσιπέντε ως εκατό ευρώ το μήνα) από κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που προοριζόταν να στηρίζουν τις ελληνικές κοινότητες των περιοχών αυτών.
 Πληροφορούμαστε ότι η πρόσφατη περικοπή των κονδυλίων αυτών είχε ως συνέπεια την διακοπή της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις χώρες αυτές.
Η ΠΟΕ εκφράζοντας τα αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει την απόφαση αυτή και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα αυτό με το ενδιαφέρον, τη σοβαρότητα και την ευαισθησία που οφείλει να επιδεικνύει προς τον Οικουμενικό Ελληνισμό».
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: