Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΑΔΥΝΑΜΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ- Ανοικτές οι εκλογές

-Έχασε κόσμο, χάνει βουλευτές, έχασε και τα δεκανίκια...
-Κίνημα κατά Παπακωνσταντίνου από στελέχη και οργανώσεις που ετοιμάζουν κείμενο εναντίον του-Τρίζει η καρέκλα του
-100 βουλευτές ήταν έτοιμοι να καταψηφίσουν την τροπολογία που χάριζε τα 24 δισ. ευρώ
Διάσταση ΠΑΣΟΚ και Νεολαίας
Με τους χειρότερους οιωνούς μπαίνει το 2011 για τον Γιώργο Παπανδρέου.
Τα όσα συνέβησαν αυτήν τη βδομάδα στη Βουλή και στην Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων, κατέδειξαν με τρόπο...
μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση ότι πλέον ο έως και πριν από λίγο καιρό παντοδύναμος, πανίσχυρος πρωθυπουργός:

Αφενός αισθάνεται να συρρικνώνεται η κοινοβουλευτική του δύναμη, αφού οι 160 βουλευτές μιας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έγιναν 156, μετά τις διαγραφές των Γ. Δημαρά, Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου και εσχάτως του Β. Παπαχρήστου.


• Το σημαντικότερο όμως είναι η πεποίθηση ότι πλέον ο Γ. Παπανδρέου έχει απολέσει την πολιτική ηγεμονία, την κυριαρχία που διέθετε. Τώρα –και είναι χαρακτηριστική και η δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»– αμφισβητούνται οι βασικές επιλογές του και η οργή του λαού αγγίζει και τον ίδιο. Και αυτό, η απώλεια δηλαδή της πολιτικής ηγεμονίας, είναι χειρότερο απ' τη μείωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης.


Επίσης οι προβλέψεις είναι έως και... εκρηκτικές σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι εντός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις αλλεπάλληλες διαγραφές βουλευτών το κλίμα όχι μόνο δεν έχει ηρεμήσει, αλλά έχει γίνει πιο εκρηκτικό. Γενικά δεν ελέγχεται. Και η εκτίμηση είναι ότι μετά και την 5η Απρίλη, οπότε λήγει η εφαρμογή της λίστας (σε περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές έως τότε), θα γίνει όχι απλώς ανεξέλεγκτο, αλλά θα θυμίζει... κόλαση.


Στο στόχαστρο πάρα πολλών βουλευτών αλλά και κομματικών στελεχών είναι στελέχη του στενού του πυρήνα, της ομάδας με την οποία κυβερνά. Και πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο «τσάρος» της οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και αυτό επιτείνει την αμφισβήτησή του.


Επιπλέον τον Γιώργο τον τρομοκρατεί και το ανεξέλεγκτο της λαϊκής οργής. Δηλαδή, όπως έδειξαν και οι μεγάλες κινητοποιήσεις της Τετάρτης, το ενδεχόμενο να αποβεί μοιραίο κάτι τυχαίο. Και να δημιουργηθούν εξ αυτού καταστάσεις ανεξέλεγκτες.


Εκτός όμως απ' την εμπιστοσύνη του λαού ο Γ. Παπανδρέου έχασε και τα κοινοβουλευτικά του δεκανίκια. Πλέον ο Καρατζαφέρης και η Ντόρα, διαπιστώνοντας ότι μόνο χάνουν απ' τη στήριξη αντιλαϊκών μέτρων, ανέκρουσαν πρύμνα, ενώ ο Φ. Κουβέλης αποστασιοποιείται για τους ίδιους λόγους.


Ένας λοιπόν πολιτικά αδύναμος και ψυχολογικά πεσμένος πρωθυπουργός, δεινά αμφισβητούμενος, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε απονενοημένο διάβημα. Αφού επιπλέον ούτε τα νούμερα της οικονομίας τού βγαίνουν και η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη.


Και αυτό το διάβημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και σχετικές πληροφορίες, είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.


Πλέον αυτό το ενδεχόμενο δεν φαντάζει ακραίο. Αντίθετα, θεωρείται πιθανό. Και «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν γίνει και σχετικές εισηγήσεις στον Γιώργο, από στενούς συνεργάτες του. Φυσικά ο λόγος γίνεται για πρόωρες εκλογές με λίστα, δηλαδή έως τις αρχές του Απρίλη.


Έτσι, υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποφεύγεται η σκληρή δοκιμασία του άγχους για το ποιοι θα είναι οι επόμενοι «επαναστάτες» εντός του Κοινοβουλίου και για το πού μπορεί να φτάσει η λαϊκή οργή και η αμφισβήτηση του Παπανδρέου.


Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η λήψη «ενδιάμεσων» μέτρων, αν τα πράγματα και οι εξελίξεις καταστήσουν κάτι τέτοιο αναπόφευκτο, όπως:


• Η «θυσία» του Γ. Παπακωνσταντίνου, ως μέτρο εκτόνωσης των αντιδράσεων και κατευνασμού, όσο είναι δυνατόν, της λαϊκής οργής.


Μέχρι τώρα ο Γιώργος στηρίζει τον «τσάρο». Είναι άλλωστε δική του επιλογή. Και μάλιστα απ' τις βασικές. Αλλά όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του πρωθυπουργού ισχυρίζονται πως μια τέτοια ανθρωποθυσία κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείεται...


Φυλλορρόημα

και κοινοβουλευτική «επανάσταση»

Ήδη το κλίμα εναντίον του Παπακωνσταντίνου, τόσο στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ όσο και στα κομματικά στελέχη, είναι ανεξέλεγκτα αρνητικό. Και δημιουργεί «επαναστάσεις» εσωκομματικές, έως και μη ελεγχόμενες.


Στην ουσία έχει δημιουργηθεί κίνημα εναντίον του «τσάρου», ο οποίος πλέον είναι το πιο μισητό πρόσωπο εντός του ΠΑΣΟΚ.


Και αυτό συνδυαζόμενο με το συνεχές φυλλορρόημα της επιρροής της κυβέρνησης και του ιδίου του πρωθυπουργού στον λαό, την εντεινόμενη αμφισβήτηση, δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα. Σημεία και παρενέργειές του είδαμε στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα.


Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι:


Αν δεν αποσυρόταν η απαράδεκτη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, η οποία στην ουσία χάριζε 24 δισ. ευρώ σε οφειλέτες του Δημοσίου, θα την καταψήφιζαν περί τους 100 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ! Μάλιστα γύρω στους 15 απ' αυτούς ήσαν έτοιμοι να συνυπογράψουν και σχετικό κείμενο, καθώς και σχετική τροπολογία, που θα ακύρωνε τη χαριστική διάταξη.


Αυτό είχε έρθει σε γνώση της κυβέρνησης, αφού είχαν αποσταλεί σχετικά μηνύματα στη Ρεγγίνα Βάρτζελη και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.


Και βέβαια αυτή η πρωτοβουλία, που απειλούσε να τινάξει στον αέρα την όλη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και να δημιουργήσει έως και ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ήταν «διατασική», δηλαδή ξεπερνούσε παραδοσιακούς διαχωρισμούς εντός της Κ.Ο.


Μπροστά σ' αυτήν την «εξέγερση» ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέσυρε άρον άρον την περιβόητη διάταξη, υφιστάμενος μια δεινή κοινοβουλευτική ήττα.


Χαρακτηριστικά, την Τρίτη, στο εντευκτήριο των βουλευτών, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ αυτών οι Φλωρίδης, Σαλαγιάννης, Νασιώκας, Λιντζέρης, Καρύδης κ.ά.) ετοίμαζαν κείμενο κατά του «τσάρου» για τη διάταξη αυτή.


Είχαν συνεννοηθεί και με άλλους βουλευτές, οι οποίοι θα το συνυπέγραφαν. Ειδοποίησαν, μέσω του Χρ. Πρωτόπαπα, την κυβέρνηση.


Ο Παπακωνσταντίνου επιχείρησε, με διαρροές μέσω ελεγχόμενων δημοσιογράφων, να στείλει το μήνυμα ότι... ήταν έτοιμος να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, οπότε οι αντιδράσεις των βουλευτών ήσαν... χωρίς αντίκρισμα!


Ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όχι μόνο δεν είχε τέτοια πρόθεση, αλλά μιλώντας με άλλους υπουργούς έπνεε μένεα κατά των αντιδρώντων βουλευτών, ήταν εξαιρετικά οργισμένος και μιλούσε για απόπειρα στραπατσαρίσματός του!


Βέβαια δεν απέφυγε την ήττα, αφού βρέθηκε έστω ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, που καταψήφισε το νομοσχέδιο. Αλλά και οι μεγάλες κινητοποιήσεις της Τετάρτης ουσιαστικά τον στραπατσάρισαν πολιτικά και έδειξαν την πολιτική του γύμνια και απομόνωση.


Κείμενο εναντίον του «τσάρου»!


Αλλά τα χειρότερα για τον «τσάρο» είναι μπροστά. Έχοντας συγκεντρώσει στο πρόσωπό του τη μήνιν βουλευτών και κομματικών στελεχών (για παράδειγμα, η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΠΑΣΟΚ τον θεωρεί «ξένο σώμα» και απαιτεί την άμεση απομάκρυνσή του!), το επόμενο διάστημα θα δεχτεί και άλλα πλήγματα.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ετοιμάζεται κείμενο εναντίον του από οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείεται το ίδιο να γίνει και από βουλευτές.


Και του καταλογίζουν πολλά, πάρα πολλά, εκτός του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου.


Αλαζονεία, άγνοια της πραγματικότητας, καταστροφή του κοινωνικού ιστού του ΠΑΣΟΚ, επιλογή συμβούλων απαράδεκτων, εμμονή σε μια πολιτική καταστροφική, σκληρά μονεταριστική...


Εξώλης και προώλης λοιπόν για τη συντριπτική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος ο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο καταλογίζεται ακόμα και το ότι απ' τα οχτώ νομοσχέδια που έχει φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα εφτά τα έφερε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (!), ενώ επιπλέον χαρακτηρίζεται «καλός υπάλληλος της ''τρόικας''» (!), αλλά στο στόχαστρο της κριτικής έχουν μπει πλέον και άλλοι υπουργοί.


Για παράδειγμα, στον Κώστα Σκανδαλίδη καταλογίζουν ότι ορισμένες φορές δεν ξέρει ούτε τι... έχει υπογράψει.


Στον Χρήστο Παπουτσή υπενθυμίζουν συνέντευξή του όταν ήταν Επίτροπος (επί Σημίτη) στην οποία έλεγε ότι... δεν γίνεται σοσιαλισμός με ΜΑΤ (εκείνη η συνέντευξη είχε προκαλέσει την οργή του Θ. Πάγκαλου!) ενώ τώρα, που είναι ο ίδιος επικεφαλής των ΜΑΤ, προφανώς... μπορεί να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός!


Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτή η κοινοβουλευτική «εξέγερση» είναι οριζόντια, έχει ξεπεράσει, όπως προαναφέραμε, παραδοσιακούς διαχωρισμούς. Παραπέμπει σε καταστάσεις που είναι πια αδύνατο να ελεγχθούν, πλην της απειλής για διαγραφές.


Έχει ενεργοποιηθεί ξανά το «βενιζελικό» στρατόπεδο, ανεξάρτητα απ' το ότι ο ίδιος ο Βενιζέλος δείχνει να έχει παραδοθεί και εγκαταλείψει.


Υπάρχουν άλλοι βουλευτές, οι οποίοι είτε δεν στήριξαν το Βενιζέλο, είτε λειτουργούν αυτόνομα, είτε έχουν αποστασιοποιηθεί απ' τους «βενιζελικούς» (π.χ. Αλευράς, Καρτάλης, Φλωρίδης) ή παλιά «εκσυγχρονιστικά» στελέχη, όπως η Βάσω Παπανδρέου.


Ακόμα ορισμένοι μη ενταγμένοι σε ομάδες, όπως ο Κουρουπλής.


Αλλά, το χειρότερο, αμφισβήτηση εκφράζεται από έως πρόσφατα ακραιφνείς υποστηρικτές του Γιώργου. Η περίπτωση του Βαγγέλη Παπαχρήστου είναι πολύ χαρακτηριστική.


Και αυτό, το τελευταίο, είναι που «πονάει» περισσότερο...


Παρόν
    

gataros

Δεν υπάρχουν σχόλια: