Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Χιλιάδες στους δρόμους, η αστυνομία έπνιξε την Αθήνα στα χημικά

Θύμιζε Δεκέμβρη 2008... Στην κατάχρηση των χημικών και των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, στις πέτρες, στα μάρμαρα και στη διάσπαρτη κίτρινη σκόνη του πιπεριού που, μαζί με τα υπολείμματα των καμένων σκουπιδιών, έμειναν πίσω στους άδειους δρόμους της Αθήνας... Μα, πάνω απ' όλα στην οργή που ξεχείλιζε: κι αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο για τη δολοφονία του Αλέξη. 
Οσοι αναρωτιούνταν, πέρσι τέτοια μέρα, «πού πήγε η γενιά των εξοργισμένων νεαρών;», χθες πήραν την απάντησή τους. Τα παιδιά -εντός και εκτός εισαγωγικών- ξαναβγήκαν στους δρόμους.
Συμμετέχοντας σε μια πορεία που είχε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες και κομμάτια από μάρμαρο από τη μία, κρότου-λάμψης και χημικά από την άλλη, πριν καν ξεκινήσει. Πράγμα το οποίο έγινε με το «έτσι θέλω» της ΕΛ.ΑΣ., την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου και την επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ στο κυρίως σώμα της πορείας, λίγο αργότερα, πιθανότατα ως απάντηση.
Χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στο δρόμο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου Χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στο δρόμο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου Η πορεία ολοκληρώθηκε τελικά, όπως όπως, σπασμένη σε δύο κομμάτια, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών, και πάλι μπροστά από τα Προπύλαια, με απολογισμό περισσότερους από 10 τραυματίες, 96 προσαγωγές, από τις οποίες 42 συλλήψεις, μικρές ζημιές σε ένα ξύλινο κιόσκι (Κοραή), στάσεις λεωφορείων, εκδοτήρια εισιτηρίων, τηλεφωνικούς θαλάμους, βιτρίνες καταστημάτων, καθώς και συγκρούσεις, οδοφράγματα και δύο καμένα Ι.Χ. στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, στα στενά των Εξαρχείων.
Μέχρι νωρίς χθες το βράδυ.... από την αστυνομία δεν είχε γίνει αναφορά για τραυματίες. Ωστόσο ένας μεσήλικας, πιθανότατα διερχόμενος, τραυματίστηκε σοβαρά από κομμάτι μαρμάρου στο κούτελο, όταν βρέθηκε πίσω από διμοιρία των ΜΑΤ, στη συμβολή της Σταδίου με την Αιόλου. Ο άνθρωπος, που βρισκόταν αιμόφυρτος στο οδόστρωμα για αρκετή ώρα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο «ΚΑΤ».
Τραυματίστηκε από μάρμαρο στο κεφάλι και έπεσε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα Τραυματίστηκε από μάρμαρο στο κεφάλι και έπεσε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα Στον «Ευαγγελισμό», όπου τους έγιναν ράμματα, πήγαν και πέντε φοιτητές της Νομικής και της Φιλοσοφικής -ανάμεσά τους και μία κοπέλα- οι οποίοι ποδοπατήθηκαν και χτυπήθηκαν άγρια με κλομπιές από τα ΜΑΤ, όταν η πορεία έφτανε στο τέλος της, στη διασταύρωση της Πανεπιστημίου με την Αμερικής. Αυτοί και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε όταν εντοπίστηκε από διαδηλωτές στην πορεία και πρόκειται πιθανότατα για αστυνομικό με πολιτικά, είναι οι πιο σοβαρά τραυματισμένοι. Υπήρξαν και άλλοι τραυματίες, ανάμεσά τους και μια γυναίκα υπάλληλος ταχυφαγείου.
Οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και ο κλεφτοπόλεμος συνεχίστηκαν και στην οδό Στουρνάρη, αλλά και την πλατεία Εξαρχείων, όπου κινήθηκε μεγάλη μερίδα διαδηλωτών, μέσω της οδού Πατησίων (οι υπόλοιποι ωθήθηκαν ακολουθούμενοι από τα ΜΑΤ προς Ομόνοια).
Η περιοχή των Εξαρχείων αποκλείστηκε περιμετρικά από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και μέσα σε λίγα λεπτά η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Η ανταλλαγή... πυρών, με πέτρες και μολότοφ από τη μια, χημικά και κρότου-λάμψης από την άλλη, το κυνηγητό στα στενά και την πλατεία συνεχίστηκαν μέχρι τις 10 το βράδυ.
Δύο αυτοκίνητα, ένα στην οδό Ναβαρίνου και ένα στην οδό Στουρνάρη, μετατράπηκαν σε φλεγόμενα οδοφράγματα. *

Πορείες σε όλη την Ελλάδα

«Κλεφτοπόλεμος» ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς ήταν σε εξέλιξη ώς αργά τη νύχτα μπροστά την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Ενας νεαρός πιάστηκε μπροστά στα μάτια των διερχομένων με την κατηγορία ότι τους πετούσε πέτρες. Οι αστυνομικοί, που βρίσκονταν στο Παλέ Ντε Σπορ, απέναντι από την Πανεπιστημιούπολη, στην προσπάθειά τους να συλλάβουν κάποιον από τους νεαρούς που πετούσαν πέτρες, έφτασαν ώς το προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής. Αφού άρπαξαν ένα νεαρό, παρέμεναν στην περίφραξη του κτιρίου προκαλώντας αντιδράσεις και συνθήματα κατά της παραβίασης του ακαδημαϊκού ασύλου.
Νωρίτερα, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στις δύο πορείες στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Το βράδυ ακολούθησε συναυλία μέσα στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με μουσικά φοιτητικά συγκροτήματα.
Αγρίνιο, Χανιά
Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στις πορείες που έγιναν σε άλλες πόλεις, κυρίως στο Αγρίνιο και τα Χανιά, όπου έγιναν εκτεταμένες ρίψεις χημικών, προσαγωγές και συλλήψεις 2 μαθητών και ενός καθηγητή. Στους δύο 13χρονους μαθητές απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απρόκλητες σωματικές βλάβες, εμπρησμό κάδου, φθορά ξένης περιουσίας, αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη οικιακής ειρήνης. Στους γονείς των ανηλίκων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
Μεγάλη πορεία έκαναν οι μαθητές στο κέντρο των Τρικάλων.

Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση

! Με ρωγμή του μετωπιαίου οστού, αλλά σε σταθερή κατάσταση, νοσηλεύεται υπό την παρακολούθηση του Ηλία Σουρτζή, διευθυντή της νευροχειρουργικής κλινικής του ΚΑΤ, όπου μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ, ο 50χρονος άντρας τραυματιοφορέας στο επάγγελμα, που χτυπήθηκε χθες στο κεφάλι από πέτρα (κυβόλιθο) στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου.
Ανευ απροόπτου αναμένεται να εξέλθει από την κλινική εντός 3 ημερών.

«Τέρμα πια η ανοχή»

«Η μνήμη του Αλέξη είναι ζωντανή, σε μαζικούς αγώνες μάς καλεί - Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη, ο λαός θα πει την τελευταία λέξη» φώναζε ο κόσμος, καθώς πορευόταν πολιορκούμενος από τα χημικά των ΜΑΤ που εκτοξεύονταν προς πάσα κατεύθυνση.
Νεαροί χωρίς κουκούλες από φοιτητικά και πολιτικά μπλοκ παθιασμένοι, με πρόσωπα κόκκινα φωνάζουν, πνιγμένοι συχνά στα δακρυγόνα από το ξεκίνημα ακόμη της πορείας, «15 χρόνων ήταν, ρε αλήτες. Σκότωσε και μένα, ρε». Μεσήλικες «στολίζουν» σε όλη τη διαδρομή με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τις κρατικές δυνάμεις: «Φασιστόμουτρα. Θ' αλλάξουν οι καιροί. Παράσιτα, κηφήνες», «Μπάτσοι, δούλοι μέχρι το μεδούλι». Εκνευρισμός, οργή επικρατούν.
Η απάντηση στις λεκτικές προκλήσεις, που κάπου κορυφώνονται με πετροπόλεμο, έρχεται από τις φυσούνες που χώνονται σχεδόν μέσα στο πλήθος αλλά και με χειρονομίες αστυνομικών του τύπου «θα σου πω μετά». Κάποιοι σημαδεύουν με κόκκινο χρώμα του αίματος τα ΜΑΤ. «Οργή και μίσος ταξικό - Σφαλιάρες και κλοτσιές σε κάθε αφεντικό» ξεχωρίζουν τα κόκκινα τρικάκια πεσμένα στην άσφαλτο.
Στη στροφή Αιόλου και Σταδίου, ούτε μισή ώρα από το ξεκίνημα της πορείας, κάποιοι εισβολείς τριγυρίζουν -παρά τις αποδοκιμασίες- κάτω από το πανό: «Δεν ξεχνάμε - 15 σφαίρες για κάθε σου χρόνο σε κάθε μπάτσο δολοφόνο» των μαθητών του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Πλάκας, πετώντας πέτρες προς τη διμοιρία που έχει στριμωχτεί στο πεζοδόμιο. Οι μαθητές φωνάζουν. Το κακό δεν αργεί να γίνει και ένας άντρας βρίσκεται, ζωντανός μεν, αλλά με σπασμένο το μετωπιαίο οστό στο πεζοδρόμιο. Τα ΜΑΤ εξαφανίζονται. «Προβοκάτορες δικοί τους ήταν, πέταγαν πέτρες μέσα στο πλήθος» εκτιμά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Πειραματικού κ. Φράγκος. Οι μαθητές του Πειραματικού κραυγάζουν: «Εσείς φυλάτε τράπεζες, εμείς ανθρώπινες ζωές». Η πορεία συνταράσσεται αλλά συνεχίζει.
Γιατί όπως συνομολογούν συνθήματα και πανό: «Οργή λαού - εξέγερση παντού», «Μαυρίζουν το μέλλον μας, ας μαυρίσουμε το παρόν τους», αλλά και γιατί ο «Δεκέμβρης ήταν μόνο η αρχή, τέρμα πια η ανοχή».

Διμοιρίες στον τόπο της δολοφονίας

Το κέντρο της Αθήνας χθες τη νύχτα ήταν απελπιστικά σκοτεινό. Ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο κλειστός. Αναγκαστική έξοδος η Ομόνοια. Κυκλοφορία μηδέν. Η Πανεπιστημίου αδιάβατη απ' τα χημικά.
Σπασμένες στάσεις λεωφορείων και κάδοι απορριμμάτων. Οι κάθετοι δρόμοι γεμάτοι διμοιρίες ΜΑΤ. Αναμμένες φωτιές γύρω απ' το Πολυτεχνείο, την πλατεία Εξαρχείων, τη Θεμιστοκλέους, την Τοσίτσα, την Μπενάκη και όλα τα στενά. Ο κλεφτοπόλεμος συνεχίζεται μεταξύ των οδών Χαριλάου Τρικούπη, Πατησίων και Αλεξάνδρας. Ολοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία παραμένουν σκοτεινοί, το βουητό του ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. ακούγεται εφιαλτικό. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται γύρω από το σημείο της δολοφονίας. Και ασφυκτικός αστυνομικός κλοιός. Οι διμοιρίες σταθμεύουν ακόμα και στο σημείο της δολοφονίας.
Στο Πολυτεχνείο, μετά τον κλεφτοπόλεμο που προηγήθηκε, μέχρι τις 9 το βράδυ, παραμένουν πλέον μόνο αστυνομικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: