Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Σήμερα 14/1/2011 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Το δεύτερο τη τάξει συμβούλιο, το οποίο θα είναι το μητροπολιτικό όργανο που θα ασκεί εποπτεία σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης, εκλέγει σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο συμμετέχουν 71 σύμβουλοι από τους επτά νομούς της περιφέρειας.
Το νέο συμβούλιο, που θα ασκεί τη “μητροπολιτική αυτοδιοίκηση” της Θεσσαλονίκης και στο οποίο προεδρεύει ο αντιπεριαφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, θα αποτελείται από δεκαπέντε μέλη, εκ των οποίων τα εννιά θα είναι από την παράταξη της πλειοψηφίας του Π. Ψωμιάδη και τα..... υπόλοιπα έξι μέλη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με αναλογική εκπροσώπηση όλων.
Σύμφωνα με τον “Καλλικράτη”, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της μητροπολιτικής επιτροπής εκλέγονται από τα μέλη της, ενώ η θητεία τού συμβουλίου θα είναι διετής. Επίσης, είναι δυνατή η ταυτόχρονη συμμετοχή των περιφερειακών συμβούλων στη μητροπολιτική επιτροπή και στις επιτροπές του περιφερειακού συμβουλίου.
Ως προς τις αρμοδιότητες, η μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης ασκεί τις αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ασκεί τις αρμοδιότητες του περιφερειάρχη.
Επίσης, σήμερα αποφασίζεται η σύσταση επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου με αρμοδιότητα σε θέματα Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, και ειδικότερα Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου.
Ακόμα προβλέπεται από τον “Καλλικράτη” ότι το περιφερειακό συμβούλιο θα ορίσει τα μέλη για τη συγκρότηση συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας στο επίπεδο των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής και Ημαθίας.
Το Μητροπολιτικό Όργανο, που θα λειτουργεί μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τους αντίστοιχους αντιπεριφερειάρχες, θα λαμβάνει αποφάσεις αποκλειστικά σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης ασκώντας μητροπολιτική διοίκηση. Καλείται δε να λαμβάνει αποφάσεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως οι διαδημοτικές συγκοινωνίες, τα θαλάσσια μέτωπα, τα δάση, πλην των εθνικών δρυμών, τα πάρκα υπερτοπικής σημασίας και τους πράσινους χώρους κοινής ωφέλειας.
Επίσης προβλέπεται η σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί τι είδους αρμοδιότητες θα αναλάβει και πότε θα λειτουργήσει.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: