Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Μισό εκατομμύριο Έλληνες θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό ενώ οι Τούρκοι μετανάστες επιστρέφουν στην πατρίδα τους......

Μέρες της δεκαετίας του ’50 και του ’60 -τότε που στα τρένα της ξενιτιάς στοιβάζοντας μετανάστες για το Βέλγιο και τη Γερμανία- θυμίζει η κατάσταση στη σημερινή Ελλάδα της κυβέρνησης του μνημονίου.
Μην αντέχοντας την ανεργία και σίγουροι πια πως στην πατρίδα τους δεν έχουν μέλλον, όλο και περισσότεροι νέοι παίρνουν την απόφαση να αφήσουν πίσω φίλους, συγγενείς και πατρίδα, αναζητώντας την τύχη τους στα ξένα.

Περίπου 550.000 είναι αυτοί που δεν έχουν μείνει απλά στις σκέψεις αλλά έχουν ήδη κάνει και το πρώτο βήμα για να μεταναστεύσουν. Τα γραφεία του ΟΑΕΔ, όπως αναφέρει σε...... σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Δημοκρατία», καθημερινά κατακλύζονται από βιογραφικά Ελλήνων που ψάχνουν δουλειά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, τα βιογραφικά σημειώματα που βρίσκονται σήμερα στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα του ΟΑΕΔ έχουν φτάσει τα 546.502.

Μάλιστα, τα στοιχεία που προέρχονται από τις 24 υπηρεσίες European Employment Services (EURES) που λειτουργεί ο Οργανισμός σε όλη τη χώρα καταγράφουν μόνο ένα μέρος του συνόλου των ανέργων που εκφράζουν το ενδιαφέρον να εργαστούν εκτός Ελλάδας.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, τη χώρα του μνημονίου, στην Τουρκία συμβαίνει το αντίθετο σύμφωνα με το δημοσίευμα του" protothema" με την τουρκική εισβολή με φθηνά δάνεια και τον επαναπατρισμό των Τούρκων μεταναστών....
Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα
Μεγάλη κινητικότητα δημιούργησε το ρεπορτάζ που αποκλειστικά το «ΘΕΜΑ» παρουσίασε στη τελευταία του έκδοση αναφορικά με τα χαμηλότοκα – που κινούνται στα όρια της πρόκλησης για το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα – δάνεια σε Έλληνες ορθόδοξους επιχειρηματίες και αγρότες, που η τουρκική τράπεζα ZIRAAT Bank παρέχει.
Οι τελευταίοι, λόγω του κλεισίματος της στρόφιγγας του δανεισμού από τους εγχώριους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αναγκάζονται να προσφύγουν κατά εκατοντάδες στη βοήθεια της «άσπονδης» τουρκικής οικονομίας, αφού τα επιτόκια της τάξης του 3% κρίνονται ως ιδιαίτερα ανταγωνιστικά. Η ZIRAAT Bank πάντως, αντιλαμβανόμενη το εθνικό πρόβλημα που δημιούργησε, από σήμερα άλλαξε την στρατηγική της μιλώντας για λίγο υψηλότερα επιτόκια, αν και γνωστό είναι πως σε κατ’ ιδίαν επαφές με αγροτές και επιχειρηματίες της ανατολικής Θράκης δίνει γη και ύδωρ». Κι αυτό για να τους εγκλωβίσει και στην περίπτωση μη αποπληρωμής των δανείων να κατορθώσει να πάρει εθνικές γαίες και οικίες.
Πάντως ο τουρκικός οικονομικός επεκτατισμός δεν έχει μόνο αυτά τα νέα να μας φέρει. Με δηλώσεις του λίγο πριν το τέλος της χρονιάς του 2010 ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως στόχος του είναι το 2023, 100 χρόνια δηλαδή από την ίδρυση από τον Γαζή Κεμάλ Ατατούρκ της τουρκικής δημοκρατίας, η χώρα του να τοποθετηθεί στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, δηλαδή στους G10. Μάλιστα ο ίδιος στοχεύει το κατ’α κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων να αγγίζει τα 25.000 δολάρια.
Η Τουρκία «θέλγει» τους μετανάστες
Όμως η μεγάλη είδηση δεν είναι οι μαξιμαλιστικοί στόχοι του Ερντογάν. Η πρώτη είδηση που σήμερα απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία επαναπατρισμός Τούρκων εργατών από τη Γερμανία στη μητέρα πατρίδα τους Τουρκία. Η άνθιση της οικονομίας της γείτονος φαίνεται να αλλάζει το κλίμα και μόνο το 2009 όπως η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε, 40.000 Γερμανοί – Τούρκοι επέστρεψαν στη γενέθλια χώρα τους. Η  Özlem Aydın μια  36χρονη γυναίκα από το Μόναχο λέει πως δούλευε ως αρχιτέκτονας στη Γερμανία πριν πάει στην Τουρκία για διακοπές. «Μου έκαναν μια πολύ καλή πρόταση για δουλειά κι έτσι επέστρεψα» λέει. Ο 40χρονος Arda Sürel, τραπεζικός σύμβουλος είπε πως ήταν πολύ μικρός όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γερμανία. «Έφυγα από τη Γερμανία και πήγα στην Κωνσταντινούπολη όπου άνοιξα τη δική μου εταιρεία. Έφερα τα γερμανικά μου χαρακτηριστικά στη χώρα που ανήκω» λέει.
Τα συμπεράσματα δικά σας.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: