Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Στα πέντε ευρώ τα εξέταστρα στο ΕΣΥ, αντίδραση της ΝΔ για την αύξηση

Στα 5 ευρώ διαμορφώνεται πλέον, από 3 ευρώ αρχικά, η τιμή του εξετάστρων για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.
Το εισιτήριο πρέπει να καταβάλουν όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση. Εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά, οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί.

Από τα Κέντρα Υγείας.... εξαιρούνται τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, οι πάσχοντες από κάθε μορφής μεσογειακής αναιμίας, από αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, όσοι πάσχουν από Aids και οι τυφλοί.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου, το 2011 είναι κρίσιμο έτος για τα νοσοκομεία, με την τρόικα να επιμένει σε μείωση δαπανών, χωρίς αυτό να σημαίνει -όπως διαβεβαίωσε- «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αντίδραση της ΝΔ για την αύξηση
"Χωρίς οίκτο, η κυβέρνηση συνεχίζει την άμεση επιβάρυνση των νοικοκυριών με σαφέστατη μείωση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος", σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς για την αύξηση των εξετάστρων.

"Και αν αναρωτιούνται οι Ελληνες ασθενείς, που καλούνται να πληρώνουν 5 ευρώ, σε κάθε επαφή τους με ΕΣΥ, κατά πόσο πιάνουν τόπο αυτά τα 5 ευρώ, πρέπει να γνωρίζουν ότι κατευθύνονται για να καλύψουν τα 300 εκατ. ευρώ, που σκανδαλωδώς σπατάλησαν τα νοσοκομεία με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κατά την προμήθεια, μέσα στο 2010, υλικών και υπηρεσιών ύψους 3 δισ. ευρώ, με απευθείας αναθέσεις και χωρίς διαγωνισμούς», καταλήγει στη δήλωση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: