Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Εθνική ταπείνωση με υποθήκευση δημόσιας περιουσίας ύψους μέχρι 300 δισ.

Την ταπεινωτική για τους Ελληνες και την Ιστορία της χώρας απευθείας υποθήκευση (από τους δανειστές) κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα και κρατικές επιχειρήσεις, συζητά πλέον ανοιχτά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας η κυβέρνηση. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε χθες ότι είναι θετικός στην παροχή εμπράγματων εγγυήσεων από την πλευρά της Ελλάδας, εφόσον όμως συνοδεύεται από ένα πακέτο λύσεων (π.χ. μείωση επιτοκίων, μεγάλη επιμήκυνση των ελληνικών δανείων) που θα οδηγεί στην οριστική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται ότι οι Φινλανδοί, που ζητούν επιμόνως την...... παροχή εμπράγματων εγγυήσεων, υπολογίζουν την ελληνική δημόσια περιουσία που μπορεί να προσημειωθεί σε 300 δισ. ευρώ, εννοώντας όλα τα κρατικά ακίνητα, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα κληροδοτήματα που διαχειρίζεται το Δημόσιο. Την ίδια ώρα ο υπουργός προετοίμαζε την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε «επιλεκτική χρεοκοπία», στο πλαίσιο της συμμετοχής των ξένων τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν με νέα ομόλογα αντί για ρευστό. Ο ίδιος είπε ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι ένα γεγονός, αλλά μια αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής ικανότητας και ότι δεν επηρεάζονται οι περιουσίες των πολιτών.

Η παροχή «εγγυήσεων» για την όποια νέα «βοήθεια» αναφέρεται ρητώς στο χθεσινό κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται ρητή αναφορά στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, μια νέα δανειακή σύμβαση της χώρας με τους Ευρωπαίους, που θα περιλαμβάνει υποθήκευση κρατικών «ασημικών», θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από τη Βουλή μόνο με τη στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών (οι νέες διαρροές θεωρούνται πολύ πιθανές), με αποτέλεσμα να παίρνουν και πάλι φωτιά τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο. Δεν φαίνεται να είναι τυχαία η σπουδή της κυβέρνησης για κλείσιμο εντός του καλοκαιριού όλων των νομοθετικών εκκρεμοτήτων με τη διατήρηση της Ολομέλειας της Βουλής.

Στο τραπέζι του Eurogroup, που έγινε υπό την πίεση των αγορών για άμεση εξεύρεση λύσης, καθώς η κρίση χρέους εξαπλώνεται και σε μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, έπεσε μια σειρά από λύσεις που ευνοούν την Ελλάδα, οι οποίες όμως συνδέθηκαν, «όπου κριθεί αναγκαίο», με την παροχή εγγυήσεων, δηλαδή υποθηκών. Ολα τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν και σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προγραμματίζεται για την Παρασκευή. 
Ειδικότερα συζητήθηκαν:

1) Η επαναγορά ελληνικού χρέους από την αγορά ομολόγων στις σημερινές χαμηλές τιμές με κεφάλαιο από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, τον EFSF. Τα ελληνικά ομόλογα υπόκεινται σε διαπραγμάτευση πλέον στις διεθνείς αγορές σε πολύ χαμηλές τιμές (ακόμη και 50% κάτω από την ονομαστική τους τιμή), με αποτέλεσμα η αγορά τους από την Ελλάδα με ευρωπαϊκά κεφάλαια να συμφέρει, αφού οδηγεί σε απευθείας μείωση του δημόσιου χρέους.

2) Η επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα (μέσω και της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, όπως είναι οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία). Μάλιστα, για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών σημειώνεται στο ανακοινωθέν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε τη θέση της ότι η συμμετοχή των ιδιωτών δεν πρέπει να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός.

3) Η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που δίνονται στις υπερχρεωμένες χώρες. Στην Ευρώπη φαίνεται να συνειδητοποιούν πλέον ότι επιτόκια της τάξης του 5% που χρέωσαν την Ελλάδα με το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ είναι αδύνατο να εξυπηρετούνται από χώρες που βιώνουν μεγάλη ύφεση και βρίσκονται σε προγράμματα άγριας λιτότητας.

4) Η συμφωνία «εγγυήσεων» για την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μας τα παίρνουν όλα αν δεν πληρώσουμε

Ποια μορφή θα πάρουν οι εγγυήσεις; Προς το παρόν τις εγγυήσεις ζητούν τουλάχιστον η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία, ενώ φέρονται να στηρίζουν αυτήν την απαίτηση και άλλες χώρες του πλούσιου Βορρά, όπως είναι η Ολλανδία, η Γερμανία και η Αυστρία. Η μορφή των εγγυήσεων προδιαγράφεται από την ίδια τη νομική υφή και σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν. Οπως δήλωσε, «μία επιχείρηση διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας μπορεί να παίξει τον ρόλο της εγγυήτριας έναντι των δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι η αξία της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται, ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Σας θυμίζει κάτι η πρότασή της για την παραπάνω εταιρία; Είναι η εταιρία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η οποία δημιουργήθηκε με τον πρόσφατο εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου. Ο νόμος προβλέπει ότι η εταιρία αυτή είναι ανεξάρτητη από το Ελληνικό Δημόσιο και στην ιδιοκτησία της θα περάσει όλη η δημόσια περιουσία (ακίνητα, επιχειρήσεις). Μάλιστα, ο νόμος αυτός προβλέπει ότι στη διοίκησή της θα συμμετέχουν και δύο ξένοι «παρατηρητές» από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κομισιόν.

Πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι «υποθήκες» αυτές; Στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε στάση πληρωμών στα δάνεια που θα λάβει, τότε θα περάσουν στην κυριότητα των δανειστών με συνοπτικές διαδικασίες τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν υποθηκευτεί. Μάλιστα, οι δανειστές μας θα είναι πολύ καλά νομικά οχυρωμένοι πίσω από τη σχετική δανειακή σύμβαση την οποία θα υπογράψει η Ελλάδα μαζί τους.
 
Ερχονται και άλλα σκληρά μέτρα για τους πολίτες

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων τόσο από την πλευρά των δαπανών όσο και από την πλευρά των εσόδων άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Τόνισε ότι ο στόχος των δαπανών θα πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία, «ακόμη και με διοικητική πράξη», προϊδεάζοντας έτσι -με δεδομένη την υπέρβαση των δαπανών του Προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους- για σκληρά μέτρα, ενδεχομένως και απολύσεις στον δημόσιο τομέα εντός του έτους. Παράλληλα, αναφερόμενος στο σκέλος των εσόδων, είπε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και το τέλος επιτηδεύματος, θα πρέπει να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και να επιτευχθούν στόχοι. Αν δεν γίνει αυτό, είπε ότι θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη και πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι διότι διαφορετικά «θα έρθουν πολύ μεγαλύτερα βάρη» στους πολίτες. Ουσιαστικά προανήγγειλε νέα μέτρα και στην πλευρά των εσόδων, αν δεν επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Σπύρος Δημητρέλης



Ο Βενιζέλος ταξίδεψε με το πρωθυπουργικό με κόστος 56.000€ τουλάχιστον


Μπορεί να κόβει και να ράβει τα νέα οδυνηρά μέτρα για τον ελληνικό λαό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά φαίνεται ότι επιλέγει και αυτός να εξαιρέσει τον εαυτό του από την περιστολή των δαπανών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών επέλεξε να μεταβεί τη Δευτέρα και να επιστρέψει χθες από τις Βρυξέλλες χρησιμοποιώντας το κυβερνητικό αεροσκάφος, όπως ακριβώς έκανε προκλητικά και ο προκάτοχός του.

Δεδομένου ότι η πτήση διαρκεί περίπου 3,5 ώρες, για το επτάωρο πηγαινέλα το κόστος υπολογίζεται τουλάχιστον στα 56.000 ευρώ. Αυτή είναι η επιβάρυνση που θα προκύψει για τον κρατικό κορβανά, ενώ θα μπορούσαν να ξοδευτούν ελάχιστα χρήματα. Τα εισιτήρια με το αεροπλάνο της γραμμής δεν θα στοίχιζαν παρά λίγα ευρώ για τον κ. Βενιζέλο και τους συνεργάτες του. Ούτε μπορεί να επικαλεστεί την αμεσότητα της μετάβασης και της επιστροφής, όταν είναι γνωστό ότι καθημερινά υπάρχουν πολλές κανονικές πτήσεις προς και από τις Βρυξέλλες. Επίσης, πέρα από τη δαπάνη αυτή -που υπολογίζεται με βάση το συνολικό ωριαίο κόστος των περίπου 8.000 ευρώ για τις πτήσεις του κυβερνητικού αεροσκάφους-, υπάρχει και η επιβάρυνση από τη διανυκτέρευση και τη διαμονή των μελών του πληρώματος στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Το πολιτικό θέμα για τον κ. Βενιζέλο είναι πάντως διπλό, διότι μόλις προ ημερών ξέσπασε σάλος από την αποκάλυψη ότι τον προηγούμενο χρόνο δαπανήθηκαν πάνω από 6.000.000 ευρώ για τέτοια ταξίδια κυβερνητικών στελεχών.
 


Κρυφογελάνε Μέρκελ, τράπεζες και Ελβετοί (γιατί κερδίζουν) με την κρίση της ευρωζώνης

Λίγοι κερδίζουν και πολλοί χάνουν από τις συνεχείς αναβολές των Ευρωπαίων ηγετών, υπό την Ανγκελα Μέρκελ, στην επίλυση του ακανθώδους προβλήματος με το χρέος. Οι σίγουροι χαμένοι είναι οι πολίτες της Ελλάδας και η σίγουρα κερδισμένη είναι η γερμανική οικονομία λόγω της συγκράτησης του ευρώ. Κάποιοι θεωρούν πως οι Γερμανοί είναι απλώς κοντόφθαλμοι και θα κληθούν να πληρώσουν πολλά περισσότερα εξαιτίας της αναβλητικότητας του τελευταίου έτους. Κάποιοι άλλοι επισημαίνουν πως αρκετοί κερδίζουν από το συνεχές στρίμωγμα του ευρωπαϊκού Νότου και πρώτοι είναι (προς το παρόν) οι Γερμανοί.

Πρώτον, εξαιτίας της κρίσης, συγκρατήθηκε η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα οι γερμανικές εξαγωγές να εκτιναχθούν σε επίπεδα-ρεκόρ. Με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να ζουν υπό τη «μηχανική υποστήριξη» της τρόικας, οι εξαγωγές της Γερμανίας εκτινάχθηκαν τον Μάρτιο στα 98,3 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα στην ιστορία της χώρας. Η αύξηση άγγιξε το 16% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2010.

Δεύτερον, κερδισμένες είναι και οι γερμανικές (και οι γαλλικές κ.λπ.) τράπεζες, οι οποίες σιγά σιγά ξεφορτώνονται τα «τοξικά» ελληνικά, πορτογαλικά ή ιρλανδικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να εξωραΐζουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Οσο λιγότερα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας διαθέτουν τόσο το καλύτερο.

Τρίτον, κερδίζουν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», όπως οι ελβετικές τράπεζες, στα οποία σπεύδουν οι καταθέτες του ευρωπαϊκού Νότου υπό τον φόβο της χρεοκοπίας. Στους κερδισμένους και το ελβετικό φράγκο.

Τέταρτον, επωφελούνται τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία -χάρη στην αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν σε μια ουσιαστική λύση- επιτίθενται πλέον στην Ιταλία. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν πως οι κερδοσκόποι άφησαν στην άκρη την Ισπανία με προτροπή της κυρίας Μέρκελ! Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε τη Δευτέρα πως «είναι πεπεισμένη ότι οι Ιταλοί θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό» λιτότητας και τότε άρχισε το μεγάλο πανηγύρι των κερδοσκόπων. «Στην ουσία παραδέχονταν πως η Ιταλία έχει πρόβλημα» έλεγαν στις αρχές της εβδομάδας οι αναλυτές.

Οι ΗΠΑ μπορεί να συγκαταλέγονται από ορισμένους στους κερδισμένους εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά ο Μπ. Ομπάμα γνωρίζει πως μια κατάρρευση στη γηραιά ήπειρο θα δώσει τη χαριστική βολή στην εύθραυστη αμερικανική οικονομία. Γι' αυτό και σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους ηγέτες πως πρέπει να βρουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Ποιοι είναι οι χαμένοι; Μεγάλοι χαμένοι είναι οι πολίτες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, οι οποίοι μπήκαν σε τούνελ λιτότητας και ύφεσης διαρκείας, χωρίς ορατό χρονοδιάγραμμα εξόδου. Οι περισσότεροι, μάλιστα, δεν επωφελήθηκαν από τις εποχές της ευημερίας, όταν το Δημόσιο δανειζόταν προκειμένου να μοιράζει χρήμα σε ημετέρους.




Νέος δανεισμός με πανάκριβο επιτόκιο (4,9%)


Πανάκριβα δανείστηκε και χθες το Ελληνικό Δημόσιο, αφού το επιτόκιο στη δημοπρασία εξάμηνων έντοκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 4,90%, ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για την ελληνική οικονομία στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που πραγματοποίησε τη δημοπρασία, το επιτόκιο κυμάνθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης του Ιουνίου (4,96%) και αντλήθηκαν από τις αγορές 1,625 δισ. ευρώ. Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 1,250 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375.000.000 ευρώ, πλέον του ανώτατου ποσού που είχε αντληθεί.

Οι συνολικές προσφορές ήταν ύψους 3,6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό υπερκάλυψης ήταν 2,88%, έναντι 2,50% από τη δημοπράτηση του Ιουνίου.
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: