Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Επιμένουν στην πρότασή τους για τις εφημερίες οι νοσοκομειακοί γιατροί

Ρύθμιση του προβλήματος των εφημεριών, υπέρ του κοινωνικού συνόλου, ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Χαλκιδικής, με την ευκαιρία της πρόσφατης εφόδου του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρ. Λοβέρδου, στο νοσοκομείο τους. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι το νέο σύστημα εφημεριών που σχεδιάζεται, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.
Ο κ. Λοβέρδος, άμα τη επιστροφή του στην Αθήνα, έδωσε συγχαρητήρια στους γιατρούς του νοσοκομείου Πολυγύρου για το ότι, ουσιαστικά, εφημερεύουν 24 ώρες το 24ωρο για να...... προλάβουν όλα τα περιστατικά. "Οι γιατροί του Νοσοκομείου Χαλκιδικής, οι οποίοι κατά τον κ. Λοβέρδο εφημερεύουν στο πόστο τους όλο το 24ωρο, δεν αποτελούν εξαίρεση. Αποτελούν τον κανόνα", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος -και γιατρού στο νοσοκομείο Πολυγύρου- Δ. Βαρνάβα. Και προσθέτει: "Η πλειονότητα των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας εργάζονται έντιμα, ζουν από το μισθό και τις εφημερίες τους και τιμούν το λειτούργημά τους. Αυτούς και μόνον τους γιατρούς εκπροσωπούν η ΟΕΝΓΕ και ο υπογράφων. Εκ μέρους αυτών των γιατρών μιλάμε όταν καταγγέλλουμε δημοσίως και απερίφραστα τις πλασματικές εφημερίες, τα φακελάκια και τη διαφθορά". 
Όσον αφορά το πρόβλημα με τις εφημερίες, ο κ. Βαρνάβας υπογραμμίζει ότι με τις ρυθμίσεις της πρώην υπουργού, αλλά και του ίδιου, οδηγούμαστε "σε αδυναμία κατάρτισης ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, πράγμα που συνεπάγεται κινδύνους για τους ασθενείς και εξόντωση για τους γιατρούς. Επιπλέον οι ρυθμίσεις αυτές εξαναγκάζουν σε εφημερίες που παραμένουν απλήρωτες ή εξοφλούνται στην καλύτερη των περιπτώσεων με καθυστέρηση πολλών μηνών". 
Τέλος, για τη ρύθμιση που ονομάστηκε «εφημερία τομέα» και βρίσκεται ανάμεσα στους πρόσφατους σχεδιασμούς του υπουργείου περί συγχωνεύσεων, υποστηρίζει πως "εάν γίνει απόπειρα εφαρμογής της, θα μετατρέψει τους επαίνους σε χλευασμό και ειρωνεία", καθώς, όπως τονίζει "συνιστά παρανοϊκή έμπνευση, αναγκάζοντας τον οφθαλμίατρο να εκτελεί χρέη ουρολόγου και τον δερματολόγο χρέη παιδιάτρου, προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια από τις εφημερίες".
Να σημειωθεί ότι η ΟΕΝΓΕ, ήδη από το 2010, έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας ολοκληρωμένη πρόταση για το εφημεριακό. "Ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Τιμοσίδης, αποδεικνύοντας πόσο τιμούν το διάλογο, πέταξαν την πρότασή μας στον κάλαθο των αχρήστων. Εντέλει, εάν πράγματι η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζει και τιμά το έργο μας, είναι επιβεβλημένο να ανασύρει την πρότασή μας αυτή και να την θέσει σε εφαρμογή", καταλήγει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
difernews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: