Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ανησυχία Σαμαρά για την 6η δόση Νέες προτάσεις θα παρουσιάσει στις 17 Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ

Του Δ. Γιαννακόπουλου
εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Σφοδρή ανησυχία προκαλούν στο επιτελείο Σαμαρά οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην παγκόσμια οικονομία και οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της Ελλάδας, υπό ασαφείς όρους και γκρίζες προϋποθέσεις. 

Μιλώντας από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. για σκοτεινά σημεία στη συμφωνία τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν την αμφισβήτηση από την πλευρά των αγορών, βλέπει τώρα να επιβεβαιώνεται δραματικά αλλά το ζητούμενο για τον Σαμαρά είναι πως..... θα αποσοβηθεί η κατάρρευση και όχι μόνο πως θα δικαιωθεί για τα όσα από την αρχή υποστήριζε. 

Στις συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του οικονομικού του επιτελείου και στις τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Σαμαράς διαπιστώνει ότι τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο και πιθανόν το σχέδιο σωτηρίας να οδηγηθεί σε αναθεώρηση πριν ακόμη εγκριθεί. Άλλωστε αυτό άφησαν να εννοηθεί οι Μπαρόζο και Τρισέ ενώ αντιστοίχως αρνητικά είναι και τα μαντάτα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. 
Το ζητούμενο για τον Σαμαρά στην παρούσα φάση είναι
 α) να καταθέσει νέες προτάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης τις οποίες θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ στις 17 Σεπτεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν προκύψουν άλλες πολιτικές εξελίξεις και 

β) να αναδείξει εκείνες τις παραμέτρους της νέας συμφωνίας από τις οποίες προκύπτουν ότι θα ληφθούν νέα σκληρότατα μέτρα, πέραν αυτών του Μεσοπρόθεσμου, που θα θίξουν μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Στο στόχαστρο υπουργοί 

Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες στην Οικονομία η Ν.Δ. έχει αυξήσει κατακόρυφα τις επιθέσεις της κατά υπουργών του ΠΑΣΟΚ καταφέρνοντας να απαξιώσει πολιτικά τον Γ. Ραγκούση και τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα να εκθέσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπος Η. 
Μόσιαλο για απόκρυψη ειδήσεων από την κρατική ραδιοτηλεόραση. 
Ο Γ. Μιχελάκης με βροχή ανακοινώσεων εναντίον του Μόσιαλου τον ανάγκασε να δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην υπόθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει σε «πράσινη» ΜΚΟ διαχείρισης κονδυλίων απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι εμφανής πρόθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν να αποκρύψει την είδηση. 

Ένα ακόμη «κρούσμα» με πρωταγωνιστή τον νέο υφυπουργό Τύπου Άγγελου Τόλκα, είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Ο νέος υφυπουργός και εκλεκτός της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου Ρ. Βάρτζελη, δήλωνε πτωχός τα προηγούμενα χρόνια ζώντας με εισόδημα 550 ευρώ μηνιαίως. Και με αυτά τα χρήματα συντηρούνταν, έκανε προεκλογικό αγώνα και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής! 
Στη Συγγρού αναφέρουν ότι θα δοθεί συνέχεια στην υπόθεση Τόλκα ενώ προαναγγέλλουν αποκαλύψεις για κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στις συνεργαζόμενες με το υπουργείο Απασχόλησης, ΜΚΟ και για εταιρίες που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για νέες άδειες ταξί. 

Αντεπίθεση 
Όπως δήλωσε στην τελευταία του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. ο Σαμαράς, φέτος το κόμμα του δεν θα πάει διακοπές. Ο ίδιος βρίσκεται συνεχώς στη Συγγρού μη έχοντας λείψει έστω μία ημέρα όπως και οι στενοί του συνεργάτες ενώ οι τομεάρχες κάνουν βάρδιες και την ερχόμενη εβδομάδα.
 Όπως και τις προηγούμενες ημέρες εκδίδονταν καθημερινά πολλές ανακοινώσεις για τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας, στο ίδιο μοτίβο θα εξελιχθεί και αυτή η εβδομάδα όπου πιθανόν να υπάρξει παρέμβαση Σαμαρά για τις οικονομικές εξελίξεις. 

Η έκτη δόση 
 Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. και τα τεκταινόμενα σχετικά με τις διαβουλεύσεις για την έκτη δόση. Από τις επαφές των Δήμα, Σταϊκούρα και Μηταράκη με τα στελέχη της τρόικας τις προηγούμενες ημέρες αλλά και από την ξαφνική επίσκεψη στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας, προέκυψε σοβαρό ζήτημα με την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου. 

Μάλιστα ο Η. Μόσιαλος παραδέχτηκε ότι «ανάλογα με τις εξελίξεις να πάρουμε την 6η δόση του δανείου με τους παλιούς όρους και όχι με εκείνους που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες». 
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χρήματα δεν θα προέλθουν από τον μηχανισμό στήριξης αλλά απευθείας από τα κράτη τα οποία θα αποφασίσουν αν θα μας τα δώσουν. Ήδη η Ιταλία έχει εκδηλώσει αδυναμία όπως και η Ισπανία λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχονται οι χρηματαγορές τους. 

Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα πληροί τους όρους (κάτι που δεν έχει συμβεί έως σήμερα με τις προηγούμενες δόσεις) θα είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης. 

Ο Αντ. Σαμαράς έχει επισημάνει προς όλους ότι το φετινό καλοκαίρι δεν προσφέρεται για διακοπές 


elpidablog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: