Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Το σημερινό όνομα του χωριού  είναι « Μεγάλη Παναγία» και το πήρε το 1927 προς τιμήν της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης που βρέθηκε λίγο έξω από το χωριό . Στη θέση που βρέθηκε η εικόνα υπάρχει ο ιερός ναός του Προσκυνήματος της Παναγίας .
Κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλη πανήγυρη και πλήθος κόσμου από πολλά μέρη της Ελλάδας έρχονται να προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη χάρη της Θεοτόκου.
Εκτός από το Προσκύνημα , ο επισκέπτης μπορεί να .....ανεβεί και στην «Παναγούδα» , ένα εκκλησάκι που είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο του χωριού και φαίνεται από ολόκληρη τη γύρω περιοχή.
 
Ιστορία του ναού

Το ιερό προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας βρίσκεται 1500μ. ανατολικά του χωριού της Μεγάλης Παναγίας .

Παλιότερα στο σημείο αυτό υπήρχε παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο. Το 1860 μετά από όραμα της Γερακίνας Στάμου χτίστηκε η σημερινή εκκλησία.
Η γερόντισσα ονειρεύτηκε την Παναγία η οποία της έλεγε να σκάψει σε συγκεκριμένο σημείο για να βρει την εικόνα της. Όταν το ανάφερε στους προύχοντες του χωριού κανείς δεν την πίστεψε. Όταν το όνειρο επαναλήφθηκε για τρίτη φορά και κανείς δεν την πίστευε έπεσε φοβερή αρρώστια στο χωριό και τα ζώα πέθαιναν. Τότε όλοι πίστεψαν ότι ήταν θαύμα από την Παναγία και άρχισαν να σκάβουν στο σημείο που του υπέδειξε η γερόντισσα.
Έτσι βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς. Χάρη στην παρουσία της εικόνας το χωριό μετονομάστηκε από Ρεβενίκια σε Μεγάλη Παναγία.
Στο ναό , που αποπερατώθηκε το 1863 , υπήρχε η αρχαιοπρεπής , θαυματουργή, Ιερή εικόνα της Παναγίας η οποία φυλασσόταν στο ναό μέχρι το 1978 οπότε και εκλάπει .
Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο στο εσωτερικό του ναού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του .
Στο κάτω μέρος του ναού υπάρχει Αγίασμα το οποίο πηγάζει μέσα από το ναό.
Το Προσκύνημα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς , ιδιαίτερα κατά την περίοδο του εορτασμού της Παναγίας , το δεκαπενταύγουστο .
Δυτικά του ναού υπάρχει χώρος όπου οργανώνεται μεγάλη εμποροπανήγυρη. Το προσκύνημα διαθέτει ξενώνες για τη φιλοξενία των προσκυνητών.
 Η Μικρή Παναγούδα

Η Παναγούδα χτίστηκε το 1007 μ.Χ.  Πρόκειται για ναό ρυθμού βασιλικής. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού κουβαλώντας τις πέτρες με κόπο. Δυτικά του ναού σώζεται μέρος τείχους που υπήρχε παλαιότερα.  Σε ότι αφορά το όνομα Παναγούδα υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία πως το καθιέρωσαν για να ξεχωρίζει από την Παναγία του Προσκυνήματος. Η άλλη είναι πως ίσως υπήρχε νεκροταφείο, όπου θάβανε μικρά παιδιά. Σύμφωνα με το τυπικό της εκκλησίας τα αβάπτιστα νήπια έπρεπε να θάβονται στα εξωκλήσια.Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Την παραμονή της γιορτής γίνεται εσπερινός και ανήμερα η θεία λειτουργία με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων. Στη συνέχεια προσφέρεται το παραδοσιακό κουρμπάνι.  
Μια παράδοση που διατηρείται σχετικά με την περιοχή είναι η παρακάτω. Το 1932 έγινε μεγάλος σεισμός στη Χαλκιδική με επίκεντρο την Ιερισσό. Το απόγευμα της μέρας αυτής οι κάτοικοι άκουγαν μια φωνή προερχόμενη από την Παναγούδα, η οποία τους παρακινούσε να βγούνε από τα σπίτια. Οι κάτοικοι υπάκουσαν και σώθηκαν, γιατί μετά το σεισμό το χωριό σχεδόν ισοπεδώθηκε. 
Η εκκλησία και γενικότερα το τοπίο στο οποίο αυτή βρίσκεται απέκτησαν μεγαλύτερη αίγλη με την κατασκευή ενός καμπαναριού στον περίβολό της.
Η θέα από το εκκλησάκι είναι μοναδική.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: