Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Μαγειρεύουν νέο εκλογικό νόμο με σεφ τον Καστανίδη

Στο καζάνι της εκλογοαλχημείας ξαναρίχνει εκ νέου τα υλικά για να μαγειρέψει τον νέο εκλογικό νόμο το ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να περιορίσει όσο το δυνατόν την επερχόμενη συντριβή του. Με τις ευλογίες του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, ρίχνουν στον κάλαθο των αχρήστων το «γερμανικό μοντέλο» που είχε ετοιμάσει ο τέως υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αδειάζοντάς τον σε ένα ακόμη θέμα.
 Ο διάδοχός του στο υπουργείο Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης (επίσης πολέμιος του..... «γερμανικού μοντέλου», όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος) ετοιμάζει τη δική του πρόταση, με δόλωμα την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, αλλά περισώζοντας περισσότερες έδρες για το δεύτερο κόμμα. Την ίδια ώρα, υπέρ..... ενός νέου σταθερού εκλογικού νόμου τάσσεται και η Ν.Δ., ζητώντας μάλιστα από την πλευρά της σχετική συνταγματική ρύθμιση τόσο για τον νόμο όσο και για τη θητεία της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το θέμα άνοιξε με παρέμβασή του στον διαδικτυακό τόπο της ΟΝΝΕΔ ο βουλευτής τότε και νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος (όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας), παρατηρώντας ότι με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό (ο κ. Ραγκούσης είχε εκπονήσει ως και νομοσχέδιο με μονοεδρικές περιφέρειες), όπου 180 βουλευτές θα εκλέγονταν σε μονοεδρικές και 120 με εθνική λίστα, το αποτέλεσμα θα ήταν στις μονοεδρικές να εκλέγονται εκπρόσωποι κυρίως του πρώτου κόμματος, με ιδιαίτερα τα μικρά κόμματα να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό.

Προβλέπει δε το «στρίμωγμα» στο μέλλον επιφανών πολιτικών στελεχών, προκειμένου να ενταχθούν στην εθνική λίστα, σε περίπτωση αναμενόμενης ήττας. Προτείνει, λοιπόν, ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο εκλογικού συστήματος, με την καθιέρωση 60 τριεδρικών εκλογικών περιφερειών, πράγμα που θα ενισχύσει, κατά τη γνώμη του, την πολιτική αντιπαράθεση και θα δώσει την ευκαιρία ακόμα και στο τρίτο κόμμα να εκλέγει βουλευτές εκτός λίστας. Ετσι πιστεύουν στην Ιπποκράτους ότι θα μπορέσουν να δουλέψουν διάφοροι πολιτικοί συνδυασμοί, παγιδεύοντας αριστερές υποψηφιότητες.

Βασίλης Θασίτης
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: