Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Τώρα παραγγέλνουν χαρτί για τα σχολικά βιβλία!

Κανονικά, αυτό το διάστημα θα έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διανομή των βιβλίων στα σχολεία όλης της χώρας, επισημαίνουν στη “Μ” τόσο οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και οι αρμόδιοι των διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Παρ’ όλα αυτά, ειδικά φέτος η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα αργή και... επίπονη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι οι μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων θα αναγκάζονται μέχρι και τον Οκτώβριο να κάνουν μάθημα με φωτοτυπίες, μέχρι..... να τυπωθούν και να μοιραστούν στα σχολεία τα νέα βιβλία!
Πριν από περίπου μία εβδομάδα ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων είναι ανύπαρκτη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τον Σεπτέμβριο τα βιβλία δεν θα είναι στα σχολεία.
Κι ενώ από το αρμόδιο υπουργείο δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση, μόλις χθες έγινε γνωστό ότι η διοίκηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων δεν έχει παραγγείλει ούτε χαρτί για να τυπωθούν τα βιβλία, καθώς κρίθηκαν άκυροι δύο διαγωνισμοί για την αγορά χάρτου.
Ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, επαναπροσδιορίζοντας τις ανάγκες του σε χαρτί και χαρτόνι, κρίνει ότι οι απολύτως αναγκαίες ποσότητες για την εκτύπωση των διδακτικών βιβλίων του σχολικού έτους 2011-2012 είναι:
α)
6.240 τόνοι χαρτί εκτυπώσεων 80 γρ. σε ρόλους από 100% χημικό πολτό
β)
2.375 τόνοι χαρτί εκτυπώσεων 80 γρ. σε φύλλα από 100% χημικό πολτό
γ)
1.300 τόνοι χαρτόνι velvet εξωφύλλων 200 γρ. σε φύλλα από 100% χημικό πολτό.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η προμήθεια του χαρτιού πρόκειται να γίνει με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Έτσι, ο προηγούμενος διαγωνισμός ματαιώθηκε και τώρα πρέπει να ξεκινήσει νέα διαδικασία προμήθειας χάρτου.

Τα νέα βιβλία

Φέτος πρόκειται να τυπωθεί ένα νέο βιβλίο της Γραμματικής που θα δοθεί στους μαθητές του δημοτικού, ενώ με διορθώσεις θα τυπωθούν τα βιβλία της Γλώσσας (τεύχος 1, 2, 3) και το Τετράδιο Εργασιών του ίδιου μαθήματος (τεύχος 1 και 2).
Αντίθετα στα Επαγγελματικά και Τεχνικά Λύκεια τα βιβλία που πρόκειται να επανεκδοθούν, διότι έχουν πολλές διορθώσεις, είναι αρκετά και αφορούν τα μαθήματα Άλγεβρας, Ασκήσεων του ίδιου μαθήματος, Κείμενα Νεοελληνικής Γλώσσας, Χημείας, Ευκλείδιου Γεωμετρίας, Φυσικής, Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Στα Γενικά Λύκεια θα πρέπει να διανεμηθούν διορθωμένα τα βιβλία Άλγεβρας (και Ασκήσεις), Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, ενώ διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν στο φυλλάδιο “Αρχές Ελληνικής Ιστοριογραφίας” και Βιολογίας.
Οι μαθητές του γυμνασίου θα πρέπει να πάρουν τα καινούργια βιβλία Μουσικής και Γραμματείας της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και το διορθωμένο βιβλίο της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας
.
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: