Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΣΕΕ: Τον δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Μετεγκαταστάθηκαν 1.500 επιχειρήσεις τον τελευταίο χρόνο
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίο (ΕΣΕΕ)υ, πάνω από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στα Βαλκάνια στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, ενώ οι Έλληνες που καθημερινά μεταβαίνουν στις γειτονικές χώρες για τα ψώνια τους αυξάνονται ανησυχητικά και υπολογίζονται στους 600.000 μηνιαίως.  
Η επιχειρηματική και καταναλωτική αυτή μετανάστευση «προκαλεί μια ακόμα ακατάσχετη αιμορραγία» εσόδων στην ελληνική αγορά, τονίζει η.... ΕΣΕΕ, με αποτέλεσμα σήμερα 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές να έχουν βάλει λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι για να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο σκέπτονται τη φυγή. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μεταναστεύουν αλλού, άλλες αφού κλείσουν, άλλες πριν υπαχθούν στο άρθρο 99 και άλλες πριν αδειάσουν τα ταμεία τους.
Συγχρόνως, επισημαίνει η ΕΣΕΕ, η περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία όχι μόνο είναι δημοσιονομικά αναποτελεσματική, αλλά και καταστρέφει με την υπερφορολόγηση την παραγωγική ελληνική μεσαία τάξη.
Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι το διασυνοριακό παραεμπόριο και λαθρεμπόριο μαστίζουν τις περιφέρειες της Μακεδονίας, Θράκης, Β. Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Υπολογίζεται πως πάνω από 500 εκατ. ευρώ διαρρέουν κάθε χρόνο προς Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων.
Τα βασικά είδη που αγοράζουν οι "ξενιτεμένοι" καταναλωτές είναι τα τρόφιμα, τα προϊόντα ένδυσης-υπόδησης, τα ποτά, τα τσιγάρα, η βενζίνη, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και οι επισκευές αυτοκινήτων. Στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια, η βενζίνη κοστίζει τουλάχιστον 0,50 ευρώ το λίτρο φθηνότερα από όσο κοστίζει στην Ελλάδα.
Για την αναστροφή του φαινομένου της «καταναλωτικής μετανάστευσης», η ΕΣΕΕ προτείνει: 
- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όλων των ακριτικών περιοχών. Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και επέκτασή τους σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.
- Άρση όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας με παροχή δυνατότητας έκδοσής της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας.
- Αυστηροποίηση έλεγχου σε «μικροπωλητές» από τρίτες χώρες οι οποίοι εγκαθίστανται σε παραμεθόριες περιοχές για την αντιμετώπιση του περάσματος λαθραίων εμπορευμάτων. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: