Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές με το ενιαίο μισθολόγιο

Μειώσεις - σοκ φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου και παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο ανώτατος μισθός μειώνεται στα 2.200 ευρώ μικτά για πτυχιούχους ΑΕΙ – ΤΕΙ αντί για 3.000 έως 4.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το ανώτατο πλαφόν στους μισθούς μπορεί να......
φτάσει μέχρι και τα 2.700 ευρώ με την καταβολή του επιδόματος θέσης και του πριμ παραγωγικότητας. Πρακτικά υπολογίζεται ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες που θα φτάνουν έως και τα 1.500 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τα 711 ευρώ στα 780 ευρώ, προκειμένου να πλησιάσει τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις έως και 25%, ενώ το 7,5% των υπαλλήλων θα δει μικρές αυξήσεις στις αποδοχές τους. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για την μεγάλη πλειονότητα, δηλαδή το 79% των εργαζόμενων στο Δημόσιο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην μισθολογική τους κατάσταση.

Επιπλέον, καταργούνται σχεδόν όλα τα γενικά, κλαδικά και ειδικά επιδόματα, δηλαδή περίπου 100, και μόνο ένα μέρος τους ενσωματώνεται στο βασικό μισθό. Διατηρούνται 4 επιδόματα: το οικογενειακό, των παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, των ειδικών συνθηκών και το επίδομα θέσης που θα χορηγείται μόνο σε προϊσταμένους υπηρεσιών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει ανώτατο πλαφόν και στις αποδοχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όπως προβλέπεται στο βαθμολόγιο, θα επανακαθοριστούν και οι αποδοχές των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Με το νέο μισθολόγιο οι αποδοχές των υπαλλήλων θα συνδέονται και με τον βαθμό, ενώ για πρώτη φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μετατάσσονται σε όλα τα υπουργεία, σύμφωνα με το νέο βαθμολόγιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.

Η προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται μετά από αξιολόγηση υπηρεσιακών συμβουλίων. Οι βαθμοί μειώνονται από 6 σε 5 και υπάλληλοι που έχουν υψηλά τυπικά προσόντα, όπως πτυχία, μεταπτυχιακά κ.λπ., θα ανεβαίνουν γρηγορότερα την ιεραρχία. Αντίθετα, όσοι κρίνονται αρνητικά θα παραμένουν στάσιμοι για 2 χρόνια.

Ειδικότερα για τις προαγωγές από βαθμό σε βαθμό θα υπάρχει ποσόστωση, δηλαδή από 3ο σε 2ο βαθμό θα προάγεται μέχρι το 60% των υποψηφίων υπαλλήλων.

Διαβάστε αναλυτικά σε



  • Το βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
PDF το βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: