Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

«Η ΝΔ δεν εκβιάζεται»

Με τη φράση «η ΝΔ δεν εκβιάζεται», απαντούν από τη Συγγρού στη διαφαινόμενη πρόκληση της κυβέρνησης, να πετάξει το μπαλάκι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, φέρνοντας στη Βουλή προς ψήφιση, την κρίσιμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, με ευρεία πλειοψηφία, 180 ψήφων.

Το στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα και τονίζει πως......
αν απαιτηθεί από τη ΝΔ η ψήφιση της επίμαχης συμφωνίας, τότε η «γαλάζια» παράταξη δεν θα την υπερψηφίσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να παρατηρεί στους συνεργάτες του πως αυξημένη πλειοψηφία απαιτείται για την κύρωση διεθνών συμφωνιών που θίγουν την εθνική κυριαρχία, ενώ προτίθεται να καλέσει ο ίδιος την κυβέρνηση -σε περίπτωση κατά την οποία ζητηθεί κάτι τέτοιο- να γνωστοποιήσει ποια τμήματα της εθνικής κυριαρχίας παραχωρούνται.

Στελέχη της Συγγρού, διερωτώνται ακόμη γιατί ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, απέφυγε να ενημερώσει τον αρχηγό της ΝΔ για αυτές του τις προθέσεις από τη στιγμή που ο ίδιος επικοινώνησε μαζί του, χθες στις 15:45, με σκοπό να τον πληροφορήσει για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση, στη Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζουν τις επαναλαμβανόμενες αποστροφές Σαμαρά πως «εάν το νέο Μνημόνιο κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ψηφίσω. Αν είναι στην ίδια λογική, θα το καταψηφίσω, όχι 180 βουλευτές, και 200 να ζητάει».
Στενοί συνομιλητές του προέδρου της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, εκτιμούν πάντως πως το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι ούτως ή άλλως ορατό, είτε αν ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέξει να «δραπετεύσει», ζητώντας 180 ψήφους, είτε αν ζητήσει απλή πλειοψηφία, καθώς το κλίμα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, οι πιέσεις που υφίστανται οι βουλευτές της συμπολίτευσης και οι δυνάμεις τους, που εξαντλούνται, δεν μπορούν να κάνουν κανέναν να μιλά με βεβαιότητα περί υπερψήφισης της συμφωνίας -ιδίως αν αυτή εμπεριέχει σειρά νέων μέτρων- από την πράσινη πτέρυγα.

 newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: