Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Κυβέρνηση "μερικής απασχόλησης" έως το Φεβρουάριο

Για τις 19 Φεβρουαρίου 2012 τοποθετούν χρονικά τις εθνικές εκλογές τα επιτελεία της κυβέρνησης και της ΝΔ, που συνεδρίασαν έως αργά τη νύχτα, μετά τη συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Στη σύσκεψη στο κτίριο της Αντιπροεδρίας συμμετείχαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Εκ μέρους της ΝΔ συμμετείχαν ο.....
Δημήτρης Σταμάτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα δύο επιτελεία συνεδρίασαν με στόχο την αποσαφήνιση του χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του προγράμματος της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη 19η Φεβρουαρίου η νέα κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης και να εγκριθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα έχουν νέα επικοινωνία, προκειμένου να ανακοινώσουν το όνομα του νέου πρωθυπουργού, καθώς και τα ονόματα των μελών της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση που είχαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια το βράδυ της Κυριακής.


Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου, πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί -όπως όλα δείχνουν- μαζί με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και από τα δύο μεγάλα κόμματα αναφέρουν ότι έχουν συμφωνηθεί και τα ονόμα των δύο αντιπροέδρων της νέας κυβέρνησης, δηλαδή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Σταύρου Δήμα.
Σημειώνεται ότι υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια είχε προγραμματιστεί απόψε σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, ωστόσο ακυρώθηκε μετά την άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν. 

Το πλαίσιο των επτά σημείων για τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι: 

- Εκταμίευση της 6ης δόσης.
Η εκταμίευση αποφασίζεται στο ECOFIN της Τρίτης, με βάση την απόφαση του Eurogroup στις 21 Οκτωβρίου, και πρέπει να γίνει το αργότερο στις 15 Δεκεμβρίου. Πριν όμως την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που ενσωματώθηκαν στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η υλοποίηση των ενεργειών αυτών πρέπει να επιβεβαιωθεί από την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.
- Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του Μνημονίου που δεν θα απέχει πολύ από την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η νέα δανειακή σύμβαση με το EFSF και η νέα απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα παραπέμπουν στο νέο Μνημόνιο και το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
- Κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 πριν από τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου.
- Πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.
- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
- Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: