Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Ζητούν υπογραφή Σαμαρά για να "κλείσει" η συμφωνία όπλων Παπανδρέου-Ευρώπης

Μία διαφορετική εξήγηση στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στον Αντώνη Σαμαρά...
προκειμένου να δεσμευθεί με την υπογραφή του για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και για την περίοδο μετά τις επερχόμενες εκλογές, δίνει η εφημερίδα NewEuropeOnline στην ηλεκτρονική της έκδοση.
 Όπως αναφέρει, «Μέρκελ και Σαρκοζί θέλουν ο Σαμαράς να υπογράψει για να εξασφαλίσουν τις πωλήσεις όπλων τύπου Leopard και Rafale (στην Ελλάδα), που συμφώνησαν με τον Γ. Παπανδρέου».
Όταν τον περασμένη Οκτώβριο η Καγκαλέριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν με τον πρώην πρωθυπουργό να......
λάβει η χώρα δάνειο 110 δισ., ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε, με αντάλλαγμα να αγοράσει η Ελλάδα πολεμικό εξοπλισμό από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ύψους 10,5 δισ..

Το υλικό που έχει συμφωνηθεί προς πώληση, σύμφωνα με πηγές από το στενό περιβάλλον της Νέας Δημοκρατίας, που επικαλείται η NewEuropeOnline, περιλαμβάνει πολεμικές φρεγάτες, Leopard τανκς από την Γερμανία και μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία.

Εκείνη την περίοδο, ο Γ. Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός της χώρας και θεωρητικά είχε το δικαίωμα να δεσμευθεί εκ μέρους της Ελλάδας, καθώς υπήρχαν οι προσδοκίες ότι το κόμμα του θα έμενε στην εξουσία για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τρεις ημέρες πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου, μετά την απόφασή του να προκηρύξει δημοψήφισμα για την δανειακή σύμβαση της 26-27ης Οκτωβρίου, ο τότε υπουργός Αμύνης Πάνος Μπεγλίτης ανακοίνωσε την άμεση παύση και αντικατάσταση όλης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Ανεπίσημες πληροφορίες εκείνες τις ημέρες έκαναν λόγο για ένα πιθανό πραξικόπημα. Το θέμα αργότερα ξεχάσθηκε, καθώς ο κ. Παπανδρέου έφυγε από την πρωθυπουργία, ανέλαβε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και ο εν λόγω υπουργός Άμυνας αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η προφορική συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου- Μέρκελ- Σαρκοζί για την αγορά όπλων, που αποτελεί ουσιώδες τμήμα της νέα δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, έμεινε «στον αέρα».

Όπως σημειώνει η NewEuropeOnline, κανένας δεν περιμένει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου (;) και πιθανότατα θα ηγείται από τον Αντώνη Σαμαρά, να υπογράψει αγορές όπλων, όταν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, οι συντάξεις και οι μισθοί θα μειώνονται και η κοινωνική δυσαρέσκεια θα γιγαντώνεται.

Η υπογραφή λοιπόν, που Γερμανία και Γαλλία ζητούν επίμονα από τον κ. Σαμαρά ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, δεν είναι τίποτα άλλο από τη δέσμευση του προέδρου της ΝΔ ότι θα τηρήσει την υπόσχεση του κ. Παπανδρέου για αγορές όπλων, που ήταν μέρος της κρυφής συμφωνίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι δύσκολο να αναμένει κανείς ο κ. Σαμαράς να υπογράψει οποιαδήποτε εγγυητική επιστολή, από τη στιγμή μάλιστα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε ζητά καμία υπογραφή από κανέναν.

Η πιο λογική εξέλιξη, καταλήγει η NewEuropeOnline, αν η Γερμανία και η Γαλλία επιμείνουν, θα είναι για τον κ. Σαμαρά να αποσύρει τους υπουργούς του από το υπουργικό συμβούλιο του κ. Παπαδήμου και να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στη μεταβατική κυβέρνηση, μέχρι την 19η Φεβρουαρίου που αναμένεται να γίνουν εκλογές.
 epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: