Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το μεγάλο μυστικό του Ε9 και η νέα φοροεπιδρομή σε ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Μία απίστευτη ιστορία ελληνικής φορολογικής τρέλας με πρωταγωνιστές την Unisystems, τον «χορηγό» του δημοσίου και το υπουργείο οικονομικών.

Ας ξεκινήσουμε από την είδηση που ενδιαφέρει τους περισσότερους: το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει παράταση τουλάχιστον ενός μήνα στη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων Ε9 μέσω των οποίων οι Έλληνες ιδιοκτήτες καλούνται να διορθώσουν τα λάθη τόσο στο φετινό όσο και.......
στα προηγούμενα έντυπα με τη χρήση των οποίων δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους. 

Ο λόγος της παράτασης είναι προφανής: μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα ουσιαστικά όλοι οι Έλληνες πρέπει να ελέγξουν με ποιο τρόπο έχει αποτυπωθεί η περιουσιακή τους κατάσταση στα ηλεκτρονικά αρχεία της εφορίας καθώς με βάση αυτή την εικόνα, θα υπολογιστούν τέσσερις φόροι: το ΕΤΑΚ του 2009, ο ΦΑΠ του 2010, ο ΦΑΠ του 2011 και η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα. 

Πέρα από την είδηση, υπάρχει όμως και πλούσιο παρασκήνιο, φορολογικό αλλά και επιχειρηματικό. Αν δεν υπήρχε αυτό το παρασκήνιο, ίσως σήμερα να μην ήμασταν όλοι υποχρεωμένοι να πληρώνουμε εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ στη ΔΕΗ για το περίφημο χαράτσι.

Διαβάστε το λόγο και θα το διαπιστώσετε. 

Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, στο υπουργείο Οικονομικών είχε τεθεί για πρώτη φορά σε λειτουργία το περίφημο «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο». Τι ήταν αυτό; Μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με καταχωρημένα τα στοιχεία όλων των ιδιοκτησιών στη χώρα ανά ιδιοκτήτη. Πατούσε δηλαδή ο έφορος τον ΑΦΜ του τάδε, και έβλεπε ποιες ιδιοκτησίες έχει στο όνομά του. Χρόνια χρειάστηκε για να δημιουργηθεί αυτό το περιουσιολόγιο. Και κόπος από την πλευρά των φορολογουμένων οι οποίοι κλήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές να υποβάλλουν ξανά και ξανά τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους. 

Το περιουσιολόγιο λειτούργησε για πρώτη φορά –με προβλήματα- μέσα στο 2009 και το ελληνικό δημόσιο κατάφερε για πρώτη φορά να εισπράξει το περίφημο ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας). Ένας τέλος το οποίο ζητούσε από όλους τους Έλληνες να πληρώσουν ένα χαμηλό ποσό το οποίο να αντιστοιχεί στο 0,1% της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς λίγο πριν τις εκλογές του 2009 και το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στα ταμεία του αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Ποια ήταν η μόνη δουλειά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε μετά τον Οκτώβριο; Απλώς να κρατά τη βάση δεδομένων ενημερωμένη έτσι ώστε να μπορέσει να επαναλάβει την είσπραξη του φόρου και τα επόμενα χρόνια. 

Αποδείχτηκε, όμως, ότι ούτε αυτό δεν έκανε. Ύστερα από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις έμπλεξε στην ιστορία την εταιρεία Unisystems του επιχειρηματία Θ. Φέσσα (γνωστός στους περισσότερους από τη θητεία του στον ΣΕΒ και από την εταιρεία πληροφορικής Infoquest). 

Και τελικά η συγκεκριμένη εταιρεία, με απευθείας ανάθεση, κλήθηκε ουσιαστικά να κάνει τη δουλειά του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή, να καταχωρήσει στο σύστημα τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων που έλειπαν από τη βάση δεδομένων. Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο δεν ενημερώνεται κάθε χρόνο και σωστά, παύει να είναι ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Αν για χρονικό διάστημα 2-3 ετών δεν ενσωματώνονται τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, είναι φυσικό το σύστημα να μην γνωρίζει πλέον ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης ενός ακινήτου. 

Αυτό και έγινε στην πράξη. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε την απευθείας ανάθεση που επιχείρησε το υπουργείο Οικονομικών στην Unisystems. O χρόνος πέρασε και το περιουσιολόγιο έμεινε χωρίς ενημέρωση από το 2008. 

Για να ξεφύγει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Οικονομικών κατέφυγε στην βοήθεια της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως «χορηγός» του κράτους. Αυτή έχει συμβληθεί με την εταιρεία Unisystems προκειμένου να ξεκινήσει το «χτίσιμο» του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. 

Εδώ και μερικές εβδομάδες, το υπουργείο Οικονομικών –για την ακρίβεια η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- ξανάρχισε να συνεργάζεται με την Unisystems προκειμένου να χτίσουν το περιουσιολόγιο. Κατέληξαν στην ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής την οποία εδώ και λίγες ημέρες πρακτικά καλείται να χρησιμοποιήσει όλη η Ελλάδα. Μέσω αυτής της εφαρμογής: 

Υποβάλλεται το έντυπο Ε9 –ηλεκτρονικά- της φορολογικής δήλωσης του 2011. Με αυτό τον τρόπο, πρέπει να περαστούν όλες οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία την 1η Ιανουαρίου 2011: 

Διορθώνονται τα λάθη που έγιναν κατά την καταχώρηση των προηγούμενων εντύπων Ε9. 

Οριστικοποιείται η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης για τον κάθε φορολογούμενο. 

 Στην πράξη, όλοι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμη παραλάβει το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ έτους 2009 θα πρέπει να «επισκεφτούν» την εφαρμογή για να διαπιστώσουν με ποια στοιχεία θα κληθούν να πληρώσουν. 


Και στο σημείο αυτό έρχονται οι καταγγελίες των λογιστών οι οποίοι καλούνται αυτές τις ημέρες να κάνουν τη δουλειά. Τι λένε; Ότι, στην πράξη, οι φορολογούμενοι μέσω των λογιστών τους, καλούνται να κάνουν αυτό που δεν έκανε το υπουργείο Οικονομικών και η εταιρεία Unisystems. Να ενημερώσουν την ηλεκτρονική βάση δεδομένων και να διορθώσουν τα λάθη. Μάλιστα, οι λογιστές συνειδητοποιούν ότι αν δεν διορθώσουν τα λάθη στα προηγούμενα έντυπα Ε9 (δηλαδή των ετών 2009 και 2010) δεν μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση για το έτος 2011

Για μια ακόμη φορά, το… μπαλάκι πετάγεται στον πολίτη ο οποίος καλείται να φτιάξει αυτό που έπρεπε να έχει φτιάξει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου στη συνέχεια να φορολογηθεί. Με τα στοιχεία που θα συμπληρώσει τώρα, θα υπολογιστεί το ΕΤΑΚ του 2009, ο ΦΑΠ του 2010, ο ΦΑΠ του 2011 και η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία.

Αρίστος Οικονομίδης

inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: