Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Σε αναμονή βάζει τα Σκόπια η ΕΕ

Προτεραιότητα να λυθεί το όνομα
Μετά από μακρά συζήτηση που διήρκησε μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν ομόφωνα, όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της απόφασης του..... Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή της πΔΜ κατά της Ελλάδας, καθώς υπενθυμίζει την ανάγκη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, προκειμένου η FYROM να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.


Το Συμβούλιο, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα, προσβλέπει στην παραγωγή αποτελεσμάτων σύντομα, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διάλογου μεταξύ Ελλάδας

και πΓΔΜ.

Το γεγονός ότι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια - παρά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Οκτώβριο του 2009 - ενόσω παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να θεωρηθεί σαν ένας θετικός χειρισμός της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Έτσι, στην πρώτη συζήτηση για τα Σκόπια μετά την απόφαση της Χάγης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που αξιολόγησαν την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ συμφώνησαν ομοφώνως ότι προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης είναι να έχει προηγουμένως επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.


Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα κατά την επόμενη Προεδρία, όπως έχει επαναλάβει στα αντίστοιχα συμπεράσματα του 2009

και του 2010.

Πρόκειται για τη δεύτερη ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι αν δεν εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη της FYROM στην ΕΕ. Προηγήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ  Άντερς Φογκ Ράσμουσεν  ότι η πρόσκληση προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις βρεθεί μια «αμοιβαία αποδεκτή» λύση στο θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, το κλίμα που δημιουργήθηκε κατά τις επαφές του κ. Σταύρου Δήμα στις Βρυξέλλες ήταν γενικά θετικό για τη χώρα μας. Για άλλη μια φορά υπήρξαν κάποιοι εταίροι οι οποίοι επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να συνδέσουν το θέμα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με τις συζητήσεις στην ΕΕ. Βασικός εκφραστής των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Καρλ Μπιλντ.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: