Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα της θλίψης στη ραγισμένη καρδιά της Αθήνας

Λίγες μέρες προτού το δύσκολο 2011 μας αποχαιρετήσει, η Αθήνα μάταια προσπαθεί να παρουσιάσει ένα εορταστικό πρόσωπο.
Ο λιτός στολισμός σε συνδυασμό με την ελαττωμένη κίνηση στα καταστήματα, που μόνο το ωράριό τους φαίνεται να κινείται σε... εορταστικούς ρυθμούς, δίνουν το στίγμα των φετινών εορτών στην πολύπαθη πρωτεύουσα. Η ψυχολογία των πολιτών αντανακλάται στην εικόνα της πόλης, που φέτος είναι πιο μίζερη και.......
μελαγχολική από ποτέ.

Απογευματάκι Τρίτης, με τον ήλιο να παίζει κρυφτό με τα σύννεφα, ώρα ιδανική για βολτούλα στο κέντρο! Ξεκινώντας από την άλλοτε καρδιά των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, την πληγωμένη από τις διαδηλώσεις πλατεία Συντάγματος, οι εικόνες που καταγράφουμε δεν θυμίζουν σε τίποτα το κλίμα των ημερών. Με δυσκολία διακρίνουν οι περαστικοί τον υποτυπώδη στολισμό των φυσικών δέντρων της, τα οποία και κοιτούν με απορία. «Μα καλά, έπρεπε να βάλουν τενεκεδάκια για μπάλες; Ας έβαζαν μόνο φωτάκια!» λέει μια παρέα νεαρών επισκεπτών από την Πάτρα και ποζάρουν να φωτογραφηθούν στις νεραντζιές.

Αγιο-Βασίληδες δεν υπάρχουν πουθενά! Μάλλον θα βγήκαν σε... εφεδρεία. Ο μοναδικός που συναντήσαμε έξω από τον σταθμό του μετρό «εξαφανίστηκε», μόλις τελείωσε η συνέντευξη που έδινε σε τηλεοπτικό συνεργείο για... την άτιμη οικονομική κρίση. Τα ξωτικά και οι ξυλοπόδαροι, που κάποτε πλημμύριζαν τον χώρο και φωτογραφίζονταν με τα χαρούμενα πιτσιρίκια, έχουν αντικατασταθεί από επαίτες. Στη γωνία ένα αγοράκι με σακατεμένο ακορντεόν δίνει τον τόνο στην... μπαλάντα της θλίψης.

Διασχίζοντας την οδό Φιλελλήνων φτάνουμε στην Ερμού. Τον κατ' ευφημισμόν πλέον «εμπορικότερο» δρόμο της πρωτεύουσας. Το πλήθος πυκνό. Σκυφτοί και σκυθρωποί άνθρωποι που προχωρούν βιαστικά. Ελάχιστοι τολμούν να περάσουν την πόρτα των μαγαζιών. Οσοι το κάνουν βγαίνουν, στην συντριπτική τους πλειονότητα, όπως μπήκαν, χωρίς σακούλες στα χέρια. Οι επιχειρηματίες, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, προσπαθούν να σπρώξουν το εμπόρευμα με προσφορές και πρόωρες εκπτώσεις μπας και σωθούν. Εξω από της βιτρίνες τους οι «λαθραίοι» απλώνουν επιδεικτικά την πραμάτεια τους στο πεζοδρόμιο. «Ο,τι πάρεις ένα ευρώ» φωνάζει ένας μαύρος και αρχίζει να μαζεύει βιαστικά το σεντόνι του, καθώς έπεσε σύρμα για... police. Οχι ότι η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας πτοεί ιδιαίτερα τους μετανάστες. Επιστρέφουν στα πόστα τους, μόλις οι ένστολοι απομακρυνθούν.

Λίγα μέτρα πιο πάνω, το πολυδιαφημισμένο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο του Ζαππείου μάλλον μοιάζει περισσότερο με... στοιχειωμένο χωριό. Τα περισσότερα περίπτερα παραμένουν καλυμμένα με μουσαμάδες. Οι επισκέπτες λιγοστοί. Η θέα των άδειων καρουσέλ, που φυσιολογικά θα πλημμυρίζονταν από παιδικά γέλια, είναι απόκοσμα μελαγχολική. Χριστούγεννα 2011, εν Αθήναις...
 
Αγγελος Σκορδάς
Φωτ.: Χρήστος Ζήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: