Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Προσπάθειες για εθνική μεταλλευτική πολιτική

Από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
Παρά την ύφεση που παρουσιάζεται σήμερα στην αγορά Ορυκτών Α΄ Υλών ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος έχει δυναμική και ισχυρό μέλλον. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει μοχλό που θα βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Για να γίνει αυτό, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, υποστηρίζει πως απαιτείται μια καθαρή εθνική πολιτική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, η οποία θα εξασφαλίζει την.... προστασία του περιβάλλοντος αλλά συγχρόνως την προσβασιμότητα στις πρώτες ύλες. Έτσι θα δοθεί στην ελληνική εξορυκτική βιομηχανία αναπτυξιακή τροχιά, όμως με τρόπο βιώσιμο μέσα στα πλαίσια του οδικού χάρτη της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις πρώτες ύλες.

«Ως Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων  συμμετείχαμε  ολόψυχα στην προσπάθεια για την δημιουργία Εθνικής Μεταλλευτικής Πολιτικής. Εμάς μας ενδιαφέρει η εφαρμογή της πολιτικής αυτής και σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας να γίνουν πράξη όλα αυτά που εξαγγέλθηκαν σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ Ελ Φαίδρος στην Ημερίδα που οργάνωσε το ΥΠΕΚΑ με θέμα την μεταλλευτική πολίτικη.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΜΕ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει αποβιομηχανοποιηθεί και στερείται ισχυρού πρωτογενούς παραγωγικού τομέα, ενώ είχε και έχει όλες  τις δυνατότητες για μια ισχυρή παραγωγική δράση.

Ο εξορυκτικός τομέας έχει να επιδείξει μία συνεχή ισχυρή παρουσία στην ελληνική οικονομία, υποστηρίει ο Σύνδεσμος και μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης. Ο ΣΜΕ δραστηριοποιείται χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά ιδιαίτερα αποδοτικά από το 1924 μέχρι σήμερα αδιαλείπτως. Ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, συμμετέχει 3 με 5% στο ΑΕΠ. Ο εξορυκτικός κλάδος τροφοδοτεί με ορυκτές πρώτες ύλες την παραγωγή ενέργειας, την τσιμεντοβιομηχανία, την βιομηχανία δομικών υλικών, την βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων όπως αλουμίνιο και νικέλιο, την βιομηχανία ανοξείδωτου χάλυβα κ.ά.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: