Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Ο ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ


Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, οι Δήμοι, Θέρμης, Πολυγύρου, Σιθωνίας και ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, με τις ευλογίες της Ι. Μονής της Αγ. Αναστασίας
οργανώνουν και εφέτος την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 εκδηλώσεις
με την ευκαιρία συμπλήρωσης 191 χρόνων από την πολύνεκρη και φονικότατη μάχη των Βασιλικών της 13ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες με αρχηγό τον καπετάν Χάψα, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία εναντίον.....
πολυπληθέστερων τουρκικών δυνάμεων (30.000 πεζοί και 5.000 ιππείς) έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής, στη θέση που ονομάζεται μέχρι σήμερα Κομμένοι ή Συκιωτούδια. Στο χώρο της θυσίας ήδη έχει ανεγερθεί το 1997, με πρωτοβουλία και δαπάνη του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, μεγαλόπρεπο μνημείο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Α΄ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ Ι. Μ. ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ

11.30΄ Αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου και Καθηγουμένου της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας κ.κ. Αποστόλου «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του» που έπεσαν ανδρείως αγωνιζόμενοι υπέρ Πατρίδος στη θέση Συκιωτούδια την 10η Ιουνίου 1821 «ως και των δούλων του θεού Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής και των συν αυτώ δεινώς αναιρεθέντων υπό των Τούρκων κατά το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής, κληρικών τε και λαϊκών».

11.45΄ Πανηγυρικός λόγος από τον καθηγητή Μιχάλη Θ. Κουτσό, επίλεκτο μέλος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Β΄ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

12.15΄ Επιμνημόσυνη δέηση
Κατάθεση στεφάνων
Τήρηση ενός λεπτού σιγής
Δύο πατριωτικά τραγούδια από τις χορωδίες του ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ και της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
7 Ιουνίου 2012
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα ακολουθήσει λιτή υπαίθρια δεξίωση από τη Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: