Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΧΤΑ - ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΔ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Η κρισιμότητα της επιλογής
Αρκετοί στη χώρα μας προσπερνούν την απειλή ενός ελληνικού εξοστρακισμού από το ευρώ. Ορισμένοι επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει και απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ίδιοι επίσης υποτιμούν τα αγαθά της κοινής ευρωπαϊκής ζωής, την κουλτούρα που αυτή διαμορφώνει και κυρίως δεν αποτιμούν το πνεύμα της Δημοκρατίας και της ελευθερίας που το ευρωπαϊκό περιβάλλον ενσωματώνει.
Η Ευρώπη είναι κάτι πολύ παραπάνω από ό,τι το κοινό νόμισμα εκφράζει. Ενσωματώνει αξίες και αρχές αδιαπραγμάτευτες, οι οποίες δεν είναι δεδομένες αλλού. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελευθερίας μετακίνησης και έκφρασης, της Δημοκρατίας, του διαλόγου, της διαβούλευσης, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, των δικαιωμάτων κάθε κοινότητας. Η Ευρώπη είναι στοιχείο πολιτισμού και προόδου.
Οι νέοι που ταξιδεύουν στην Ευρώπη μπορούν να...
αντιληφθούν τις αξίες αυτές, όπως και τη σημασία τους. Και οι παλαιότερες γενιές επίσης, που έχουν βιώσει διώξεις και καταστροφές, κατανοούν τη διαφορά πολιτισμού, τις αξίες και τις αρχές που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα προσφέρει.
Στη σύγχρονη αριστερή εκδοχή και σκέψη, τι θα υποκαταστήσει το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα;
Μήπως ατελή και τεμπέλικα αυτοδιαχειριστικά σχήματα, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις ανάγκες μικρών κοινοτήτων; Ποιο άραγε θα είναι το σύστημα αρχών και αξιών που θα αντικαταστήσει αυτό που έχουμε; Μάλλον δεν έχει εφευρεθεί ακόμη, όσες απόπειρες κι αν έχουν γίνει.
Γι' αυτό κι αξίζει η πάλη όχι απλώς για τη διατήρησή του, αλλά και για τον εμπλουτισμό και την ενίσχυσή του.
Η Ευρώπη είναι το καλύτερο σπίτι που αποκτήσαμε ποτέ. Και αν το χάσουμε εξαιτίας της απρονοησίας μας ή το θυσιάσουμε για άλλα ανύπαρκτα, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας και ιστορικώς ασυγχώρητοι.
Στις εκλογές της 17ης Ιούνη διακυβεύονται πολλά. Οι ψηφοφόροι δε θα επιλέξουν απλά ένα κόμμα ή μια παράταξη. Θα επιλέξουν έναν εθνικό προσανατολισμό, ένα κοινωνικό σύστημα κι ένα πολιτικό σχέδιο. Θα διαμορφώσουν τα δεδομένα του έθνους για τα επόμενα είκοσι ή τριάντα χρόνια.
Είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά να υπογραμμίσει δύο πράγματα : την κρισιμότητα της απόφασης και τη σημασία της επιλογής.
Η κρισιμότητα δεν χωράει συζήτηση. Σε αυτές τις εκλογές ο κάθε ψηφοφόρος κουβαλάει στην πλάτη του την πατρίδα. Λες και είναι ο μοναδικός ψηφοφόρος στη χώρα. Η σημασία έχει προσδιοριστεί από όλους και από παντού. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο κανένα λάθος δεν πρόκειται να αναγνωριστεί.
Δεν πρέπει λοιπόν να αγνοήσει κανείς το κακό που απειλεί την πατρίδα μας εάν γίνει το μέγα λάθος στις 17 Ιουνίου. Και θα είναι λάθος – ίσως και μοιραίο – αν δεν υπερψηφισθεί η ΝΔ, είτε από θυμό, είτε από δικαιολογημένη, για τα χίλια μύρια βάσανα, αγανάκτηση. Δεν είναι το αλάνθαστο ή το ιδεώδες κόμμα η ΝΔ. Είναι όμως το καλύτερο δυνατό. Είναι το σύμβολο της πολιτικής σταθερότητας, της δημοκρατικής συνέχειας και συνέπειας, της Ελληνο-Ευρωπαϊκής ιδέας και πραγματικότητας. Είναι η κιβωτός των αξιών μας, που συναιρούνται στο παμπάλαιο, τίμιο και αληθινό τρίπτυχο : Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: