Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Το «λόμπι της δραχμής» παίζει τα ρέστα του!

Με τις φήμες να οργιάζουν και τις έξωθεν παρεμβάσεις – με δηλώσεις, δημοσιεύματα, ακόμη και τηλεφωνήματα από «φίλους» - να δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες περί ύπαρξης συντονισμένου σχεδίου εκ μέρους του διαβόητου «λόμπι της δραχμής», οδηγείται στις κάλπες η χώρα.
Κομισιόν και Eurogroup καταβάλλουν προσπάθειες για αποφυγή κάθε πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, ενώ διαψεύσθηκαν και οι πληροφορίες περί ετοιμότητας για τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Κυριακής, όταν πια θα έχει γίνει γνωστό το.... εκλογικό αποτέλεσμα. 

Η «προβοκάτσια της τελευταίας ημέρας» ήλθε από την γερμανική έκδοση των Financial Times, που μόλις μια μέρα νωρίτερα είχαν φιλοξενήσει συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όχι μόνο απέφυγε να πει ότι σκοπεύει να καταργήσει το Μνημόνιο, αλλά και διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Κατά έναν παράδοξο τρόπο, την επομένη ακριβώς ημέρα η εφημερίδα επιτίθεται στον «φιλοξενούμενό» της τής προηγούμενης ημέρας με πρωτοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο  «Αντισταθείτε στoν δημαγωγό» και μάλιστα στα… ελληνικά, καλώντας τους Έλληνες ψηφοφόρους να αντισταθούν «στη δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ»!

Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα – αν και προτείνει τον Αντώνη Σαμαρά – επιλέγει την ημέρα ακριβώς που η Νέα Δημοκρατία είχε την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή της να πει ένα μίζερο «ναι μεν αλλά», χρησιμοποιώντας μάλιστα και εκφράσεις που η Ν.Δ. χρησιμοποιεί όταν ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ!

Γράφει δηλαδή ότι η Ν.Δ. είναι μεν συνυπεύθυνη για την κατάσταση, αλλά παρ’ όλα αυτά οι συντάκτες του άρθρου την συνιστούν με… βαριά καρδιά, καθώς «επί δεκαετίες άσκησε λάθος πολιτική και είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή μιζέρια»!

Η περίεργη αυτή παρέμβαση την τελευταία ημέρα της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από όλες τις πλευρές, με τον ΣΥΡΙΖΑ, που χάρη στο δημοσίευμα θυματοποιείται να ξεσπαθώνει, αν και γνωρίζει πως τέτοιες παρεμβάσεις τον ωφελούν, ενώ βλάπτουν τους αντιπάλους του, αφού αποσκοπούν ακριβώς στην πρόκληση αντίδρασης. 

Πάντως, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να μονοπωλήσουν τις συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου στο Μεξικό, όπως άλλωστε προαναγγέλλεται και σε κοινή γραπτή δήλωση των Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

«Η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ θα αποτελέσει σημαντικό θέμα συζήτησης στη φετινή διάσκεψη κορυφής της ομάδας G20», σημειώνουν οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και ειδικά για τη χώρα μας συμπληρώνουν: «Θα καταστήσουμε σαφές ότι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Από την πλευρά του και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», παρεμβαίνει λέγοντας πως «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να φέρει σε πέρας το έργο της», προσθέτοντας πως όποιος και να είναι στη νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εκπληρωθούν ή όχι οι όροι που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ. 

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, κατά την καθιέρωση του ευρώ, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη οι αποστάσεις ανάμεσα στις επί μέρους χώρες. Εκτιμά, όμως, ότι το να λέγεται σήμερα πως οι Έλληνες θα πρέπει να επιστρέψουν στη δραχμή, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να δημιουργεί εκ νέου ένα πρόβλημα κερδοσκοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις Τσίπρα περί αδυναμίας των δανειστών να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ επειδή κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε διάλυση την ευρωζώνη, προκάλεσαν την αντίδραση του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.

Σε δήλωσή του στην «Καθημερινή», ο κ Βάιντμαν προειδοποιεί πως η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιτρέψει σε μια χώρα να την εκβιάζει, απειλώντας με τις συνέπειες μετάδοσης της κρίσης.

Σε άλλη συνέντευξή του, στην ισπανική El Pais, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης  αναφέρει ότι «προτιμά» την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ , αλλά «η μη εκπλήρωση των συμφωνιών σημαίνει το τέλος της χρηματοδότησης» και πως «αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις πιθανότητες παραμονής της στην ευρωζώνη». 

«Οι συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης θα ήταν φυσικά χειρότερες για την Ελλάδα παρά για οποιονδήποτε άλλον», προειδοποιεί με έμφαση.

Πηγή : www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: